Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratinera till fest och vardag

/

Gratäng är praktisk mysmat. En smidig lösning som värmer skönt i höstrusk. Det mesta funkar faktiskt i gratängform. Gratinera mera!

Annons


Det är något med kylslagna höstmörka dagar som får mig att längta efter gratäng. Den ska vara len, krämig och rykande het. Dofta muskot, ost och rotfrukter.
Ända sedan jag slavade ett sommarlov som diskerska på en salladsbar i Lund har mitt hjärta klappat lite extra för grönsaksgratänger. Förutom att jag lärde mig dricka kaffe (med hiskeliga mängder grädde och socker) den sommaren upptäckte jag också hur vanvettigt gott det kunde vara med gratänger. Ägarna var knappast några charmknuttar, men den elaka mammans palsternacksgratäng var to die for. Och blomkålsgratängen sedan!

Tröstmat
När ingen ser på kan jag fortfarande gå loss på en fryst färdigköpt broccoligratäng, skrämma upp den med lite extra parmesan och kryddor, sedan glatt glufsa i mig den nygräddad direkt ur formen. Och njuta skamlöst. Inget man berättar för Årets Kock-juryn precis.
På engelska kallas det "comfort food". För mig är gratäng själva sinnebilden av comfort food. Inte tröstmat som i panikäta-glass-ur-kartongen-gråta. Utan tröstmat som i en värmande gosig mysfilt för magen.
Gratäng är grejen i höst.


RECEPT

Broccoligratäng med kryddbacon
4 portioner, 30 min

Jag älskar alla grönsaksgratänger, men det här är en personlig favorit.

500 g broccoli, färsk eller fryst
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk eller grädde
1 dl kokvatten
ev lite vitt vin
2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
riven muskot
salt
nymalen svartpeppar
2 dl riven ost med smak
75 g bacon
2 tsk hel spiskummin

Dela färsk broccoli i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten någon minut eller tills den knappt är klar. Låt rinna av, men spara 1 dl av kokvattnet.
Mjukfräs lök och vitlök i smöret i en kastrull utan att den tar färg. Pudra över mjölet och låt fräsa i en minut. Späd med lite mjölk eller grädde i taget under omrörning. Fortsätt späda med kokvattnet och kanske en skvätt vin. Tillsätt 1 tsk paprikapulver, riven muskot, lite salt och peppar. Rör ner osten (spara lite) och smaka av. Häll upp broccolin i en smord ugnsfast form och slå över såsen.
Lägg ut baconskivorna på en skärbräda, strö över spiskummin och resten av paprikapulvret på båda sidor. Fördela baconskivorna ovanpå gratängen. Strö över lite extra ost.
Gratinera i 225 grader i 10-15 min eller tills baconet och ytan fått fin färg och broccolin är genomkokt. Servera med en fräsch sallad.

Tacogratäng Ranchero
4 portioner, 35 min

Variera tacokvällen med en gratäng. Smidig och god allt-i-ett-lösning. Du kan byta ut kryddorna mot färdig taco- eller fajitaskrydda.

1 gul lök, finhackad
olivolja
400 g nötfärs
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
1 tsk oregano
tabasco efter smak
2 dl öl
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1/2-1 påse tacochips eller nachos
2 dl tacosalsa
1 gul paprika, fint tärnad
1 burk majs
1 burk svarta bönor
2 msk inlagd jalapeño
2 dl riven ost
färsk koriander

Mjukstek löken glansig och genomskinlig i olja i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den brynas. Tillsätt samtliga kryddor och öl. Låt puttra i fem minuter eller tills nästan all vätska kokat in.
Blanda philadelphia och crème fraiche.
Varva philadelphiakrämen med köttfärsröra, tacochips, salsa, paprika, avrunnen majs, bönor och jalapeño i en gratängform. Strö över riven ost och gratinera i 200 grader i 15 min eller tills ytan fått fin färg. Garnera med grovhackad koriander.

Tortellinigratäng med salami och basilika
4 portioner, 20 min
Bussnabb middagsidé för stressade vardagar. Ibland är färdiglösningar fullt tillåtna.

500 g tortellini, helst färsk
1 liten gul lök, finhackad
olivolja
75 g salami, i bitar
4 dl färdig ostsås till pasta, t ex Giovanni Rana Parmigiano Reggiano eller Kelda Fyra Ostar
1 kruka färsk basilika
nymalen svartpeppar
lite extra riven ost
cocktailtomater till garnering och servering

Koka pastan något kortare tiden än vad det står på förpackningen och låt rinna av.
Mjukfräs löken i lite olivolja utan att den tar färg. Låt salamin fräsa med på slutet. Blanda med den färdiga ostsåsen och värm försiktigt. Rör ner rivna basilikablad och peppar.
Häll upp pastan i smord gratängform. Slå över ostsåsen och toppa med lite extra ost. Gratinera i 225 grader i cirka 10 min eller tills pastan är klar och gratängen fått fin yta.
Garnera med cocktailtomater och basilikablad.

Ljuvlig jordärtskocksgratäng med timjan och citron
4-6 portioner, 1 timme

Vidunderlig gratäng med massor av härliga smaker. Höst de luxe!

3 dl crème fraiche
1 citron (saft + skal)
3 vitlöksklyftor, rivna
1 näve repad färsk timjan
2 dl färskriven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
riven muskotnöt
1 kg jordärtskockor
cirka 2 dl mixat dagsgammalt vitt bröd
olivolja

Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all ost, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.
Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem i bitar och förväll i lättsaltat vatten i cirka 10 min eller tills de mjuknat lite. Låt rinna av och lägg i ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen.
Blanda brödsmulorna med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut blandningen ovanpå gratängen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15-20 min eller tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.
Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit. 

Att dricka till
Casal di Serra (12419), 79 kronor, eller Appassimento Tommasi Appassimento (5354), 89 kronor.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons