Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillspett med edge

/
  • Ett bra tips är att blanda produkter från samma djur på samma spett. Lammkött får smak av lammkorv och fläskkarré får smak av sidfläsk.
  • Enklast tänkbara. Trä på några halvtinade räkor, grilla hastigt och servera en smarrig dippsås till.
  • Grillade fruktspett är en överlägsen dessert. Här får de en extra kick av skönt rökigt paprikapulver.
  • Det naturliga fettet i sidfläsket gör fläskkarrén mer smakrik.
  • Här utnyttjas citrongräset både som spett och smakgivare till dessa fenomenala räkspett.

Grillspett är grymt. Enkelt, gott och snabblagat. Mat på pinne är inne. Vi bjuder på tuffa spett med det berömda lilla extra.

Annons




Det vilar något sympatiskt över det där med att trä upp maten på ett spett. Automatiskt känns alla högfärdiga ambitioner som bortblåsta. Det är vad det är, liksom. Dessutom får man äta med fingrarna, en befriande känsla för alla åldrar.


Några grejer ska man dock tänka på om man är sugen på att spetta till det:

+ Blanda inte för mycket - olika råvaror har olika tillagningstid. Hellre ett separat grönsaksspett vid sidan om ett köttspett än ett enda spett laddat med rått kött och kremerade champinjoner.
+ Rektangulära bitar som träs på längden håller sig stilla när man vänder på spettet.
+ Blötlägg alla träspett i god tid. Eldsvåda är inte gott.
+ Tänk på att metallspett blir glödheta. Fyrkantiga spett håller maten bättre på plats än runda.
+ Dubbla spett hindrar maten från att snurra och spetten blir lättare att vända.
+ Låt gärna fetare ingredienser från samma djur ge smak åt köttet, till exempel korv och fläsk.
+ Kött som placeras glest blir fortare färdigt.
+ Pensla på söta ingredienser som glaze och honung mot slutet så att de inte bränns.
Sedan är det upp till dig att ladda spetten. Kött eller fisk, grönt eller sött?
Det finns ett grillspett för varje smak och grillmästare. Grill on!

Lammspett med merguez och rostad paprika
4 portioner, 20 min + marinering
Här får lammkorven merguez ge smak åt lammköttet. En klockren kombo.
500 g lammstek
2 merguezkorvar
ca 100 g rostad paprika (på burk)
1 rödlök

Marinad:
2 msk hackad färsk mynta eller 2 tsk torkad
1 msk spiskummin
1 citron, skal + saft från halva
2-3 vitlöksklyftor
2 1/2 msk soja
1/2 dl olivolja
2 tsk honung
1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
nymalen svartpeppar

Sås:
1/2 dl ajvar relish
1 dl naturell yoghurt
1 msk hackad färsk mynta

Skär lammköttet i kuber. Blanda samtliga ingredienser till marinaden väl. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt ligga i minst ett par timmar, helst över natten i kylen.
Lägg träspett i blöt i minst en timme.
Skär paprikan i remsor. Dela korven i mindre bitar och linda en paprikaremsa kring varje korvbit. Torka av marinaden från köttet. Skala och skär rödlöken i klyftor.
Varva lammkött, korv och rödlök på spetten. Grilla.
Rör ihop ingredienserna till såsen och servera tillsammans med en härlig sallad.

Grillspett med ingefärskarré och sidfläsk
4 portioner, 25 minuter + marinering

Fläsk + fläsk = sant! Grillat sidfläsk är en riktig höjdare. Det naturliga fettet gör fläskkarrén ännu mer smakrik.

350 g fläskkarré utan ben
ca 150 g rökt sidfläsk
Marinad:
2 msk riven ingefära
2 tsk sesamolja
2 msk japansk soja
1 tsk kanel
1/2 dl rökig barbequesås
2 tsk äppelcidervinäger

Skär fläskkarrén i kuber. Blanda samtliga ingredienser till marinaden väl. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt ligga i minst ett par timmar, helst över natten i kylen.
Lägg träspett i blöt i minst en timme.
Skär fläsket i mindre bitar. Varva kött och fläsk på spetten. Eventuellt med lite rödlök mellan. Grilla.
Servera till en fräsch potatissallad.

Räkspett på citrongräs
4 personer, 45 minuter

En underbar asiatisk rätt där citrongrässtjälkarna får agera spett samtidigt som de sprider smak.

400 g ekologiska råa jätteräkor (finns i asiatiska butiker)
6 limeblad
2 vitlöksklyftor
1 chili
3-4 msk fisksås
1 lime, skalet
1 tsk sesamolja
1/2 dl råsocker
8 citrongrässtjälkar
extra lime till servering

Dippsås:
1 dl japansk soja
2 msk fisksås
1 lime, saften
1 chili, finhackad
2 tsk honung

Tina och skala räkorna. Lägg i en sil och pressa ut all vätska med handen. Hacka räkorna ganska fint och pressa ur all vätska (viktigt, annars håller färsen inte ihop).
Finhacka limeblad, vitlök och chili och blanda ner i räkhacket tillsammans med fisksås, rivet limeskal, sesamolja och socker. Ställ färsen i frysen i en kvart.
Krama på färsen runt en tredjedel av citrongräsets tjocka ände och gör åtta spett. Grilla på oljepenslat galler tills spetten blir rosa runtom. Vänd försiktigt.
Blanda ingredienserna till dippsåsen.
Servera spetten med limeklyftor vid sidan om, dippsås, ris och en skojig sallad till.

Enkla räkspett
4 portioner, 5 minuter + tining

Löjligt enkelt och löjligt gott.
500 g frysta räkor med skal
olivolja
flingsalt
Blötlägg träspett i minst en timme. Halvtina räkorna under tiden.
Trä upp räkor på spett. Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Grilla hastigt. Servera med samma dippsås som till lammspetten.

Fruktspett med sting
4 portioner, 15 minuter

Grillad frukt är en lysande sommardessert. Här får den lite extra kick av rökigt paprikapulver.
1/2 färsk ananas
2 persikor eller nektariner
1/2 l jordgubbar
solrosolja
ca 1 tsk rökt paprikapulver eller anchochilipulver

Sås:
2 dl mezeyoghurt eller annan turkisk yoghurt
2 msk hackad färsk mynta
2 tsk akaciahonung

Lägg träspett i blöt i minst en timme.
Skär bort skal och rotstock på ananasen och dela den i mindre bitar. Kärna ur persikorna och dela i klyftor. Snoppa jordgubbarna.
Varva ananas, persikobitar och jordgubbar på spetten. Pensla med solrosolja. Pudra över paprika- eller chilipulver. Grilla.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Servera spetten med såsen vid sidan om att dippa i.

Att dricka till:
Räkspett på citrongräs: Dr L Riesling (7218), 79 kronor.
Grillade räkor: Chateau Bonnet (4151), 89 kronor.
Kött: 7 Deadly Zins (6690), 115 kronor.
Frukt: Moscatel de Setúbal (8011), 99 kronor.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons