Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sommar utan färskpotatis

/
  • Varför inte grilla potatisen? Här får den rökig smak och sällskap av sesam och timjan.
  • Elegant litet tilltugg till drinken eller enkel förrätt. Löjrom, färskpotatis och rostad lök.
  • Hönsbuljong och Västerbottensost sätter smak på denna krämiga potatisrätt.
  • En ständig favorit – stekt halvkrossad potatis med rosmarin och vitlök.


Färskpotatis är svensk sommar i hundraåttio. Enklast tänkbara råvara med mesta möjliga smak. När du har tröttnat på naturella bjuder jag på några prima primörvarianter.

Annons

Egentligen skulle den här artikeln kunna bestå av tre små ord. Smör och salt. Det är nämligen allt som krävs för att förvandla färskpotatisen till delikatessernas delikatess. Särskilt när den gör skäl för namnet och är uppgrävd samma dag.

Jag har turen att vara sommarboende i potatisens paradis - nordvästra Skåne. Här odlas potatis på var och varannan åkerlapp och det betraktas närmast som en synd att äta en som är flera dagar gammal. Dagsfärsk ska den vara, och det räcker med att titta på de små liven för att skalet ska ramla av.

Jag skulle kunna leva på färskpotatis sommaren lång. Men det finns stunder när man vill variera menyn en smula.

Under åren som potatisälskare har jag knåpat ihop några favoritvarianter när smör och salt börjar kännas enformigt. Tricket är att inte koka den för länge. Håll koll och försök se till att knölarna är jämnstora. Dessutom lönar det sig att vara hyfsat noggrann när du skrapar av skalet om de ska "vidareanvändas". Skalet blir lätt bittert om det får sitta kvar när potatisen har kallnat.

I dessa kolhydratfobiska tider har potatisen blivit något av ett skällsord. Jag tycker att det är både sorgligt och fel. Den är trots allt en del av vårt kulturarv och värd att vårda. Förra året fyllde färskpotatisen hela hundra år. Dessutom är den laddad med både fibrer och vitaminer.

Färskpotatis innehåller mer vatten än vinterpotatisen, vilket ger den där härligt nötiga smaken och oemotståndligt spänstiga konsistensen. Prova gärna olika sorter och hitta din favorit. Passa på att njuta av dem medan de är hyfsat små. För precis som kalvar och människobarn tappar de något av sin personliga charm när de växer sig alltför stora.

Små, pinfärska och mjälla ska de vara. Då är fattigmanspotatis som en ren smekning för smaklökarna. Man liksom smälter invärtes i takt med smöret.

Heja sommaren!

-----

Recept:

Knosad färskpotatis med rosmarin och vitlök

Till 4 portioner, 35 minuter

1 kg färskpotatis

olivolja

smör

1 msk finhackad rosmarin + extra till garnering

4 vitlöksklyftor, tunt skivade

flingsalt

nymalen svartpeppar

Koka potatisen nästintill mjuk och låt den rinna av. Tryck till varje potatis lätt med handflatan.

Hetta upp en generös skvätt olivolja och en klick smör i en rymlig stekpanna. Tillsätt rosmarin och potatis. Sänk värmen något och stek tills de börjar få fin yta. Rör inte om för mycket. Tillsätt vitlök och låt steka utan att den bränns.

Strö över flingsalt och peppra. Garnera med hela rosmarinkvistar.

Servera som tillbehör till grillat.

Krämig Västerbottenpotatis med oliver

Till 4 portioner, 30 minuter

1 1/2 kg små färskpotatisar

1 dl hönsbuljong

2 dl crème fraiche

1 dl riven västerbottensost

rucola

svarta oliver

nymalen svartpeppar

Skrapa potatisen och koka den nätt och jämnt färdig.

Koka under tiden ihop hönsbuljong och crème fraiche. Tillsätt den rivna osten och rör om tills den är ordentligt upplöst.

Vänd sedan potatisen försiktigt i krämen och servera som tillbehör. Garnera med rucola och svarta oliver. Peppra generöst. Passar superbra till allt grillat.

Färskpotatis med löjrom och rostad lök

Till 4 portioner, 30 minuter

20–25 små färskpotatisar

1 knippa dill

cirka 1 dl gräddfil eller crème fraiche

80 g löjrom

1 dl rostad lök på burk

1 knippa gräslök, finskuren

machésallad

nymalen svartpeppar

Koka potatisarna i saltat vatten med lite av dillen tills de precis blir klara. Skär av botten så att de står stadigt. Skär även av toppen, så att det blir som en liten platå.

Arrangera potatisarna på ett fint fat.

Klicka på gräddfil eller crème fraiche och löjrom. Strö över rostad lök och gräslök. Peppra generöst. Garnera med machésallad och dillvippor.

Grillad sesampotatis med timjan

4 portioner, 35 minuter

cirka 1 kg kokt färskpotatis

1 tsk liquid smoke

1 msk finhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

1 tsk rökt paprikapulver

2 msk olivolja

2 tsk sesamolja

flingsalt

2 msk sesamfrön

Skrapa och koka potatisen nätt och jämt färdig.

Blanda övriga ingredienser i en ziplockpåse eller dubbla vanliga plastpåsar. Lägg i potatisarna och blanda runt försiktigt. Låt ligga och samla smak så länge som möjligt, gärna ett par timmar.

Trä sedan upp på dubbla spett och grilla tills de får fin färg runtom.

Att dricka till:

Pistonhead Flat Tire (1491), 8:90 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Sun (11994), 16:90 kronor.

Mer läsning

Annons