Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen soppa på en spik

/
  • GOTT OCH MÄTTANDE. Värm dig med en skål soppa som mättar. Billig, lättlagad och god mat.

Varför koka soppa på en spik? Gör en soppa som mättar i stället. Stadiga soppor är idealiska vintervärmare.

Annons

Det finns gott om gnälliga kverulanter som på fullaste allvar påstår att soppa inte är riktig mat. Snacka om att vara fel ute.
Soppa är redig mat för rediga människor. Och stoppar man bara i rätt grejer mättar den mer än mycket annat. Smaken får man på köpet.
Dessutom är det busenkelt att svänga ihop en schysst soppa. Billigt är det också. Och nyttigt. Behöver ni fler argument att köra ner i halsen på gnällspikarna? Bjud dem på min suveräna soppa på svarta bönor. Den lär tysta klagosången med omedelbar verkan!

Logiken är simpel och glasklar. Släng i saker som mättar i soppan så står du dig längre efteråt. Rotfrukter, bönor, linser, korv, skinka, pasta och gryn är billiga råvaror som både fyller ut och ger smak. En klick crème fraiche eller en slatt grädde ger rundare soppa och ännu mer mättnad. Den som vill undvika fett kan mixa hälften av soppan för att få en stadig och mättande konsistens. Riv annars över lite parmesan och du blir extra mätt.

Av min italienska matmamma fick jag lära mig tricket att låta parmesankanten koka med i soppkastrullen. Den innehåller varken paraffin eller andra skumma tillsatser, men en hel massa smak.
Det är där hemligheten ligger.
I smaken. Våga lita på dina smaklökar och laborera dig fram till den perfekta soppan. Nästa gång vågar du kanske hoppa över de erbarmligt tråkiga burksopporna. Och blir garanterat mätt som belöning.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons