Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbar på nytt sätt

/

Jordgubbar hör sommaren till. Men det skadar ju aldrig med lite variation. Pimpa gubbarna med tuffare tillbehör än grädde.

Annons

Det var ont om svenska jordgubbar till midsommar. Lätt panik rådde i min affär på landet. Hoppet stod till byns bönder som desperat bönade om en enda heldag med sol. Den kom aldrig. Midsommarfirarna fick buttert nöja sig med belgiska kopior.
Heliga bär
Det är något särskilt med svenska folkets förhållande till jordgubbar. De små bären är liksom nästan heliga. Kanske kan det bero på att svenska jordgubbar smakar så mycket mer än kusinerna från andra håll i världen. Det är det där unika med kalla nätter och varma dagar. Bären liksom samlar på sig sötma på ett annat vis vid våra breddgrader.
Och eftersom gubbarna nu är så helgade tenderar vi att vara en smula konservativa när det gäller tillbehören. På sin höjd kan vi skoja till det med att byta ut vispgrädden mot vaniljglass. Jag finner det en smula tråkigt.
Jordgubbar kan ju användas till så mycket. Man kan ha dem i sallader och i maten, i drycker, salsor och frukostfilen. De tål betydligt tuffare sällskap än en grädde.
Italienska smaker
Gör som italienarna - marinera dem i en fin balsamvinäger. Ju finare (dyrare) vinäger desto godare blir det. Zabaionekräm är en annan förtjusande italienare som gör sig fint till svenska gubbar.
Ytterligare ett trick är att låta de små sötnosarna simma i sött dessertvin. Gärna med hackad syltad ingefära i. En riktig favoritdessert hemma hos oss.
Här intill har jag samlat några andra tips på hur du kan servera dina jordgubbar. Testa dem eller våga tänka fritt och nytt på egen hand. Jordgubbssommaren är lång.


Mia Gahne/TT Spektra

Mer läsning

Annons