Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnötssmör - tillåtet att älska

/
  • Prova jordnötssmör i maten och baket. Ett läckert sätt att sätta lite skruv på vardagliga rätter.
  • Blondies är ljusa motsvarigheter till brownies. Här får de extra smak av jordnötssmör, tranbär och mjölkchoklad.
  • Senegalesisk soppa som får både smak och konsistens av jordnötssmör.
  • Jordnötssmör går faktiskt att använda både i bak och matlagning.

Jordnötssmör i maten - går det? Jajamensan.

Det är en otippad ingrediens som ger såväl konsistens och smak, protein och antioxidanter. Dessutom är det gott.

Annons

Ibland är det nyttigt att tänka utanför boxen, som det så populärt heter numera. I andra länder är det inte alls särskilt kontroversiellt att vända sig till burken med jordnötssmör när det ska lagas mat.

I USA är det lika naturligt som att bre jordnötssmör på frukostmackan. I vissa afrikanska länder använder man jordnötssmör som ett sätt att reda soppor och grytor. I Indonesien och Holland är jordnötssmöret basen i den älskade sataysåsen, populär till grillspett och kyckling. Kina är också en storkonsument av jordnötssmör.

Proteinkälla
Ända sedan slutet av 1800-talet har man ägnat sig åt att mala jordnötter till det där oemotståndliga, lite klistriga, sötsalta smöret som länge har känts som en dödssynd att både älska och äta. Inte minst sedan det stackars jordnötssmöret har fått dras med det otacksamma ryktet av att vara en starkt bidragande orsak till Elvis Presleys för tidiga död.


Men nu börjar det bli hög tid för jordnötssmörets upprättelse. Experter har upptäckt dess inbyggda bonuseffekter. Det är en smidig och omedelbar källa till protein, utmärkt för exempelvis vegetarianer och fysiskt aktiva. Dessutom rymmer det massor av olika vitaminer, antioxidanter och nyttiga fetter.

För aktiva
Jordnötssmör är även en förnämlig ingrediens i sötsaker. Oavsett om det handlar om småkakar, mjuka kakor, pajer eller godis. Det bidrar med en skön, diskret sälta som både bryter av och harmonierar med det söta och funkar alldeles särskilt fint till choklad.

Det finns oftast både slät och så kallat "chunky", lite grövre, att välja på. Personligen föredrar jag oftast den lite knastriga varianten, där jordnötterna märks mer i munnen.
Vissa har svårt för smaken och den tröga konsistensen som kan upplevas som en smula fadd. Mitt tips är att testa på varmt nyrostat bröd till en kopp te eller ett glas mjölk - och himlen är nära.

Men som med allt roligt är det så klart måttlighet som gäller. Jordnötssmör är extremt energirikt och ska njutas i små mängder. Se också upp med allergiker. Använd aldrig jordnötssmör utan att upplysa matgästerna!

Med det sagt är det äntligen fritt fram för jordnötsfest.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons