Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julgott för vegetarianer

/

Annons

Grönkålsrisotto

l En mättande rätt som mer än väl ersätter såväl julskinka som köttbullar. Köttätare tjuvsmakar gärna.

l Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Skala och finhacka lök och vitlök.

Ånga grönkålen i en kastrull med lite vatten tills den tinat. Värm oljan och hälften av smöret i en gryta, tillsätt löken och stek den sakta tills den mjuknar.

Häll i riset och låt fräsa med under omrörning tills det blir glansigt, utan att få färg, i cirka 5 min.

Slå på vinet och låt det koka in ordentligt under ständig omrörning. Tillsätt en kopp buljong tillsammans med grönkål och muskot.

Rör hela tiden om ordentligt till all vätska sugits upp. Fortsätt så tills all buljong har kokat in och riset är genomkokt. Salta och peppra efter smak, blanda i resten av smöret och parmesanosten.

Garnera med citronklyftor och servera genast med extra parmesan och rostade pinjenötter.

Julsallad med granatäpple, apelsin och fänkål

l En riktig vintersallad med många fräscha smaker som friskar upp.

l Skiva fänkålen så tunt som möjligt (en bra anledning att investera i en köksmandolin). Tvätta och riv skalet på ena apelsinen. Skär bort alla hinnor och filea den. Pressa den andra apelsin och blanda saften med apelsinriv, olivolja, salt och peppar. Smaka av.

Låt kikärtorna rinna av och spola med kallt vatten. Häll upp i en skål och blanda med fänkål, apelsinklyftor och dressingen.

Arrangera alltsammans på ett fat.

Smula över getosten. Dela granatäpplet och peta ur alla kärnor utan hinnor. Sprid ut dem över salladen.

Mer läsning

Annons