Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmat i ny tolkning

/

Traditioner är trevligt. Men nog tål de att varieras en smula.

I dag bjuder vi på nytolkningar av klassiska julrätter.

Annons

Sällan är vi sådana tjurskalliga traditionalister som till jul. Enligt Scandinfos undersökning från förra året äter 97 procent av svenska folket julmat. Över hälften (56 procent) föredrar traditionell julmat. Julbordet ska med andra ord se exakt likadant ut som det alltid har gjort.

Men å andra sidan kan över en tredjedel (39 procent) tänka sig att blanda nya rätter med det gamla vanliga. En viss kreativitetslusta kan med andra ord skönjas.


Låt oss reta liv i den lilla upptäckarglädjen genom att sätta lite tvist på julbordets stående inslag.
All respekt för sill, köttbullar, revben och ris à la Malta - men de tål faktiskt att varieras. Testa något nytt. Åtminstone i år. Nästa jul kan du återgå till de gamla heliga familjetraditionerna utan att skämmas. Du har i alla fall försökt.

Här har jag skapat några julrecept med inslag från andra länder. Till vardags är vi oerhört kvicka att ta till influenser utifrån, så varför inte till jul? Och det kan ju faktiskt hända att några av rätterna gör sådan succé att de tål att upprepas när julen dansats ut. Internationella rätter känns nämligen inte riktigt lika benhårt "juliga".


Mitt tips är att blanda och ge. Låt traditionalisterna falla i schemalagd trans över mormors sylta och fresta de nyfikna med syditalienska köttbullar. Kanske mötas rentav de tu!
Och ett par nya inslag på julbordet blir dessutom alltid bra snackisar. Dagens innovationer är morgondagens traditioner.
God jul på er - med betoning på god.mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons