Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koka ner sommaren på burk

/

Hemkokt är godast. Det gäller det mesta, men framför allt sylt och marmelad. Få saker slår en macka med egen marmelad på.

Annons

Det är något ursprungligt över syltkok. Mormors jordkällare med hyllor som bågnade av små syltburkar. Hemkokt och omsorgsfullt. Det var sommar, sol och hallonsnåriga hagar. Fina etiketter med årtal. Barndomsplättar och lingon med mjölk.
Det är ju lätt att få för sig att det är enormt arbetsamt och omständligt att koka sin egen sylt. Men så är det inte.
Numera finns det dessutom massor av bra produkter som underlättar processen. Syltsocker är till exempel en höjdare för den som har bråttom. Fort går det och bra blir det.


Jag smaksätter gärna sylt och marmelad med mina favoritingredienser för att ge de dem en personlig prägel. Här är det fritt fram att laborera med kryddor, spritsorter, nötter, choklad och örter. Bara för att sylt känns gammalmodigt och kulturarvsmässigt är det inte heligt. Tvärtom. Låt sylten leva vidare i din egen 2000-talstapping.
Just nu är det skördetid i trädgårdar och skogar. Passa på att koka ner sommaren på burk. Tanken på att plocka fram en härlig hemgjord plommonmarmelad till höstens testunder värmer gott. Och kom ihåg att syltkok inte är hälften så jobbigt som du inbillar dig.
Några saker bör man dock tänka på:
Välj bär och frukt av bra kvalitet. Dåliga bär ger dålig sylt. Rensa bort alla skadade bär och frukter.
1. Koka inte dubbel sats. Proportionerna blir fel och sylten blir lätt både smaklös och för lös.
2. Skumma noga och ofta. Skummet innehåller bakterier som kan ställa till det längre fram.
3. Var noga med hygienen. Alla redskap ska vara riktigt rena. Använd glasburkar, gärna varma direkt från diskmaskinen. Du kan också koka burkar och lock i vatten och låta stå på en plåt i ugnen i 100 grader tills det är dags att fylla dem.
4. Fyll burkarna så högt upp som möjligt. Ju mindre luft, desto mindre risk för elände.
5. Sätt på locket genast. Förvara svalt och mörkt.

Nu är det bara att börja sylta. Sommar på burk räcker längre.

 


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons