Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisarna ordnar hemkört i gourmetstil med Nobelflärd

/
  • HAPPENING. Jonas Jäderberg förbereder jordärtkockssoppan med att med stor försiktighet lägga rättens ravioli-happening i det generöst tilltagna soppfatet.

De tidigare restaurangskolkompisarna Jonas Jäderberg och Anders Levander valde varandra för att starta Gefle Gourmetservice. Gourmet framför husman. Catering framför en restaurang. Och en kvalitetsnivå som ser ut som en raksträcka till White Guide.

Annons

Det var när de både jobbade på dåvarande Café Artist i Gävle som idén om catering föddes.
– Många gäster från näringslivet frågade efter catering med hög restaurangkvalitet, berättar Jonas, som arbetat på Fjäderholmarna och Aubergin i Stockholms skärgård respektive på Östermalm, och var köksmästare på Artist.
I dag arbetar Jonas i ett anspråkslöst, men effektivt, kök på en av Brynäs tvärgator. Anders är logistikansvarig och den som tar emot kunden i det kombinerade kontoret och mötesrummet med skyltfönster.
Jag har känt Jonas sen han föddes och nu är han själv pappa, till ettåriga Tess. Tillsammans med Anders son Elias, som har ett syskon på väg, spelar hon en stor roll i gourmetservice drift.
– Vi har utvecklat en logistik som gör att familjelivet inte blir lidande, vilket är lätt i början av en karriär.
Gefle Gourmetservice startade för knappt fem år sedan och erbjuder så väl små- som storskalighet. Tar emot beställningar på allt från middagar för fyra till evenemang för 200 personer och uppåt. Tillhandahåller egen personal – med Nobelvana, porslin, lull-lull – och om så behövs ett mobilt restaurangkök.
Utvecklingen av en meny startar alltid i en dialog med kunden om dennes önskemål. Ett samspel som hittills resulterat i en fem, sex hundra menyer, och som från start avlönat de två delägarna.
Spännvidden mellan den lilla middagen och det stora arrangemanget och i valet av råvaror – från närproducerat lamm till svensk tryffel – ser de båda kompanjonerna som en stimulerande utmaning.
– Vi jobbar med alla kvalitetsnivåer – från en lägsta högsta kvalitet till den yppersta lyxen.
Menyn för Arbetarbladets läsare är Anders och Jonas, och de utgick från jordärtskocka, rådjur och hjortron när de komponerade denna höstmiddag.
Så njut kockans förfinade nötighet. Vilträtternas krona – rådjurssadel – med dess karaktäristiskt milda sötma, och den tillhörande – både eleganta och rustika – parmesansmaksatta kålrotsterrinen. Hjortronens eftersmak av sommar. En trerätters – egentligen fyr- eftersom desserterna är två – som förvandlade kompanjonernas sammanträdesbord till en Nobeltaffel. Tetha Åhs

Mer läsning

Annons