Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korv och kvalité kan visst höra ihop

/
  • Nu börjar det gå att hitta kvalitetskorv utan en massa onödiga tillsatser. Perfekt inför grillsäsongen.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
  • Klassikern korv med mos på nytt sätt. Kvalitetsvurre med blomkålsmos. Kan även varieras med broccoli.
  • Korv kan även fungera som en skön smakgivare. Här får het chorizo ge smak åt grillad purjo.
  • Purjolöken ska först förvällas, sedan stekas hårt eller grillas.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Det händer saker i korvvärlden.
Plötsligt går det att hitta välgjorda kvalitetskorvar med påbrå från hela världen. Utan tillsatser och elände. Dags att grilla korv med klass.

Annons

Matsverige börjar vakna.
Vi läser i tidningarna att fler och fler blir oroliga för knasiga tillsatser i maten. Mats-Eric Nilssons böcker Äkta vara och Den hemlige kocken säljer som smör och matupproren gror från norr till söder.
Det finns tecken på att tillverkarna börjar ta åt sig av kritiken och ser över hur många av de här oändliga raddorna med tillsatser som egentligen behövs. Att de ska försvinna alldeles är väl för mycket att hoppas på, men utvecklingen går åtminstone åt rätt håll.


Samtidigt har fett- och sockerskräcken börjat lägga sig och vanligt folk börjar rynka på näsan åt skumma lightprodukter och konstgjorda sötningsmedel.
Något av det roligaste med alltsammans är att småskaliga bagerier, mejerier, charkmästare, syltproducenter och grönsaksodlare får allt mer uppmärksamhet och förökar sig över Snabbmatssverige.
Nu är det korvmakarnas tur. Alldeles för länge har korv varit synonymt med en kulinarisk soptunna; stoppa dem fulla med skräp, det syns ändå inte. Kötthalten har varit nere på skandalösa nivåer och tillsatserna har dansat en yster ändlös jenka. Äntligen börjar det vända.


Jag har den enastående turen att bo i samma kvarter som en liten korvfabrik. Två killar mal sitt eget kött och stoppar sina egna korvar. Alla korvar därifrån smakar fantastiskt, det finns ett 60-tal varianter att välja på, ingen av dem är dopade med en massa mystiska E-nummer och kemikalier.


Så här när grilltiderna nalkas kan köerna sträcka sig långt ut på gatan. Folk vill ha kvalité igen. Det är jag övertygad om.
På sistone har jag dessutom tagit för vana att granska utbudet i vanliga affärer. Det är inte längre bara den stora köttjätten som styr vårt korvutbud med käcka reklamfilmer. Fler och fler småtillverkare levererar kvalitetskorv i det tysta, från chiliheta chorizos till friskt syrliga isterband.
Det är bara att tacka och ta emot. Fjutta på grillen eller ladda stekpannan. Riktig korv är riktig mat.mia.gahne@ttspektra.se

Annons