Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfärssås - vår nya nationalrätt

/

Alla har sin egen favorit.
Alla kan laga det.
Alla älskar det.
Köttfärssås är Sveriges nya nationalrätt.

Annons

Det finns tillfällen i livet då man längtar hem. Det finns stunder då ett kringflackande liv på halvtaskiga krogar och avslagna restaurangbesök står en upp i halsen. Det finns ögonblick då man kunde offra sin högra hand för ett mål hemlagad mat.
Det är då man vill ha köttfärssås. I alla fall jag. Och helst av allt min egen.


Sverige är inte ett längre ett land byggt på falukorv och mos. Köttfärssåsen har svetsat samman det moderna riket mer än vi anar. I alla hem finns en egen variant av köttfärssås, må den så vara vegetarisk. Ingen svensk unge växer upp utan att veta vilken släkting/familjemedlem/dagiskokerska som lagar den allra godaste.
Den första rätten våra utflugna ungdomar lär sig laga på alldeles egen hand är just köttfärssås. Om än med välvillig förälder hojtande instruktioner i luren. Efter ett tag vågar de sig utanför mammas eller pappas inrutade domäner och experimenterar fram sig egen.
Kanske är det just därför köttfärssås blivit så laddat. En antirätt full av prestige. Jag förde länge ett krig med far min om vem som lagade den godaste. Min kräsmagade son föredrog så klart morfars alla dagar i veckan ända tills alldeles nyligen när mammas till slut tog hem en utmattningsseger. En lyckodag så stor som någon, på min ära.


Under mina ungdomsår i Italien skulle jag göra mig till och bjuda på middag. Svensk köttfärssås blev italiensk humor. Vi har nämligen förvanskat deras egen bolognese till något som inte har det minsta med Italien att skaffa. "På tok för många smaker på en gång" löd de bitska recensionerna och rätten totalsågades av samtliga inbjudna.
I dag har jag slickat såren, lärt mig väldigt mycket mer om mat och kommit till insikt om vad de neggiga italienarna egentligen menade. Men ändrar på min köttfärssås gör jag inte i första taget. Möjligen handlar det om en livslång uppgift att göra den än mer perfekt för varje kok.
Även en diamant kan behöva slipas på. Här har jag samlat några av bekantskapskretsens finaste juveler. Testa och jämför med din egen.

Annons