Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftfest med bästa tillbehören

/

Kräftor kräva sina tillbehör. Få skivan att svänga med de rätta tilltuggen. I dag bjuder vi på delikata attribut som får kompa de röda krabaterna.

Annons


Det vankas kräftor i trädgårdar, på campingplatser, bakgårdar och balkonger. En svensk tradition som känns mer blågul än både Små grodorna och Karl Bertil Jonsson på julafton. Vi bara måste ha våra kräftor i augusti. Trots att man sedan elva år tillbaka kan köpa dem året runt går försäljningen trögt resten av året.

Försäljningstopp
Och det är mycket som hänger med. Lagrade ostar når till exempel sin absoluta försäljningstopp när det är säsong för kräftkalas. Det räcker liksom inte att ställa fram ett plasttråg med tinade kräftor på bordet. Det är trots allt ett pilleriarbete att få i sig skaldjursköttet, och så himla mycket mat är det ju egentligen inte.

Svenska bäst
En paj känns alltid rätt. Det mättar och passar även dem som inte hör till kräftans största vänkrets. Eftersom kryddost hör kräftskivor till valde jag den här gången att blanda den i pajen. Det blir kanongott kan jag lova.
Några trevliga dippsåser passar fint, liksom något gott att bre på brödet. Testa västerbottenskrämen om du är svag för Burträsks stolthet.
Tänk på att ta fram kräftorna ur frysen i god tid - om du inte köper färska förstås. De ska helst tina långsamt i kylskåp för att smaka som bäst. Ännu godare blir det om du kokar om dem med en egen lag. Och allra godast om du unnar dig svenska.

Fiska med måtta
Varje år slörpar vi i oss 2 500 ton kräftor. Ungefär 500 ton av dem är svenska, resten importerade frysta. I Norrland och Småland fångar man mest kräftor själv, medan skåningarna köper mest kräftor av alla.
Har du turen att bo vid en kräftsjö? Tänk på att inte fiska för mycket, då riskerar de att dö ut. För visst vill du kunna ställa till med kräftskiva nästa år också?

Recept

Kryddost- och purjopaj med löjrom
6 portioner

Kryddost hör kräftskivan till. Varför inte stoppa den i pajen?

Deg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk stötta dillfrön
150 g kallt smör
1-2 msk iskallt vatten

Fyllning:
2 purjolökar
smör
salt
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 dl grädde eller mjölk
2 dl riven kryddost
Topping:
100 gram löjrom
2 dl crème fraiche
1 knippa strimlad gräslök

Blanda mjöl, salt och dillfrön. Tillsätt tärnat smör och vatten, arbeta ihop en deg. Låt vila svalt 30 minuter. Klä en pajform, nagga botten och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter.
Skölj och strimla purjolök, mjukstek i lite smör. Salta, peppra och fördela i pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde (eller mjölk). Tillsätt ost, salt och peppar. Häll smeten över purjolöken och grädda i 200 grader i 30-40 minuter eller tills ytan får fin färg.
Servera ljummen med löjrom och toppa med crème fraiche och gräslök.

Västerbottenskräm på knäcke
6 portioner

Härligt smakrikt och krämigt pålägg att servera till knäckebröd.

1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 dl riven västerbottensost
2 msk hackad dill
salt
nymalen svartpeppar
Tillbehör:
gott knäckebröd

Rör ihop crème fraiche, majonnäs och riven ost. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.
Servera med knäckebröd.

Laxrullar med rucola
6 portioner

Läckra munsbitar att servera som tilltugg.
200 g skivad kallrökt lax
200 g philadelphiaost
1-2 msk pepparrot
1 lime, skalet
50 g flagad mandel
1 dl rucola
svartpeppar

Bred ut laxskivorna lite omlott på plastfolie. Blanda philadelphiaost, pepparrot och limeskal. Strö över mandel och rucolablad. Peppra. Rulla ihop så tajt du kan. Lägg in i frysen. Låt ligga i minst 15 minuter.
Skär i skivor. Servera.
Bild 9.

Blinier med västerbottensost och kräftstjärtar
6 portioner, 1 timme

Mycket god kombo. Hinner du inte göra blinier finns det frysta att köpa.
1 burk kräftstjärtar
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3 dl gräddfil
1 äggula
lite salt
1 äggvita
150 g riven västerbottensost
smör
1 hackad röd lök
ev 80 g löjrom
dill
svartpeppar

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med lite mjölk i taget. Tillsätt mjöl, 1 dl gräddfil, äggula och lite salt. Rör om ordentligt och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd ner ost och äggvita i mjölsmeten precis innan gräddning. Stek blinierna på båda sidor i en plättlagg i lite smör på medelhög värme.
Servera med kräftstjärtar, resten av gräddfilen, rödlök och eventuellt löjrom. Garnera med dill och nymalen svartpeppar.
Bild 10-11.

Flädertini
1 glas
Sommarens bästa drink!
1/2 dl koncentrerad flädersaft
3 cl vodka
3 cl Martini Bianco
is
mineralvatten
2-3 jordgubbar

Häll upp flädersaft i ett glas. Tillsätt vodka och Martini Bianco. Häll på is och så mycket mineralvatten det får plats. Dekorera med jordgubbar.
Bild 12-13.

Kantarellsmör
6 portioner, 30 minuter
Vidunderligt sensommarsmör som gjort för kräftskivan.
150 g kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill
salt
nymalen svartpeppar
400 g smör

Rensa kantarellerna och hacka dem fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en klick smör i stekpanna och fräs kantareller, lök och vitlök på svag värme tills löken är mjuk och kantarellerna genomstekta. Tillsätt dill, salta och peppra. Låt svalna.
Rör resten av smöret tills det är ljust och luftigt. Tillsätt kantarellfräset. Fortsätt röra och smaka av om det behövs mer salt eller peppar.
Servera till rostat bröd eller knäckebröd vid sidan av kräftorna.
Bild 14.

Pepparrotsaioli
6 portioner

Härlig röra att dippa kräftstjärtarna i. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Riv pepparroten så sent som möjligt så smakar den mer.

2 äggulor
2 1/2 dl kallpressad rapsolja
1-2 msk färskriven pepparrot eller 1 liten burk färdigriven
salt
ev 1 vitlöksklyfta
1 lime, skalet

Vispa upp äggulorna med mixer eller för hand i en skål. Tillsätt oljan lite i taget under ständig vispning. Fortsätt tills du fått en tjock majonnäs.
Tillsätt pepparroten och smaka av med lite salt. Om du vill kan du även pressa i en vitlöksklyfta. Rör ner rivet limeskal.
Ställ i kylen och låt samla smak i minst en timme.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons