Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftkalas utan krångel

/

Ingen sommar utan kräftor. Så är det bara.

Sno ihop en snabb och enkel kräftskiva – utan krångel. Några enkla tillbehör och ett par kilo välvalda röda rackare är allt som krävs.

Annons

En av sommarens värsta fiender är vi själva och vår otäcka tendens att ta i för mycket. Det är ju nu vi ska knäppa upp, koppla ur och koppla av. I stället tar vi i från tårna när det ska bjudas på middagar och ”spontana” grillkvällar.
Inte minst gäller detta den så till synes enkla tillställning vi kallar kräftskiva. Egentligen torde det ju knappast finnas något simplare. Man köper en hink färdigkokta skaldjur, tjackar en ost med drag i, samt rostar en trave brödskivor. Lite pilsnerdricka till det och kanske en liten klar en, och man är liksom hemma.
Ändå ska vi dutta och fjutta med pappersmånar, haklappar, komplicerade tilltugg, snapsöverdoser och invecklade desserter. Vore det inte trevligare om vi taggade ner några varv, drack lite mindre och som en ren bonus orkade ställa till med kräftskiva lite oftare?
Varför inte köra en kräftknytis? Var och en tar med något litet som kan passa till – en ost, ett bröd, en dippsås och värden står för kräftfatet. Vips, har man en mysig, soft kväll i kräftans vänkrets.
Här nedan tipsar jag om några enkla tillbehör som dessutom kan för- beredas dagen innan och bara värmas när det närmar sig kalasdags. Och som kvällens klo, en maffig marängsviss till dessert som barnen kan fixa själva.
Allt som återstår är att välja riktigt goda kräftor. Mitt stalltips är småländska. Varför gå över både åar och hav ända till Kina och Louisiana när det röda guldet fiskas i en sjö nära dig?
Svenska kräftor är värda varenda krona. Köp dem så nykokta som möjligt och kvällen blir en succé – utan krångel.

Mia Gahne/TT Spektra

Mer läsning

Annons