Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär känna Sydafrikas egen druvspecialitet

/
  • Fem riktigt goda druvor på Sydafrikas nationaldruva pinotage.

Pinotage är Sydafrikas eget bidrag till vinvärlden. En druvhybrid som korsades fram i början av 1900-talet av de två franska druvsorterna pinot noir och cinsault. Tanken var att arbetshästen cinsault skulle göra den eleganta och mer svårodlade pinot noir mer lättproducerad. Men resultatet blev arommässigt något helt eget och druvan föll i glömska.

Annons

Först på 1990-talet började den produceras i någon större skala och med högre kvalitet. Men fortfarande är vinvärlden splittrad för eller emot druvan som i sina sämsta stunder, främst vid överproduktion, ger lingonsyrliga och lite kemiskt smakande viner med rökiga och lite bittra stråk.

Rätt odlad och med kvalitetsinriktad vinifiering så har druvan dock visat sig kunna ge riktigt högklassiga viner – med Kanonkops fylliga och lagringsdugliga pinotage som det kanske allra mest övertygande exemplet. Druvan ingår också i Sydafrikas specialitet Cape Blend som är en mix av olika druvor i en lite Bordeaux-inspirerad stil.

På Systembolaget finns några riktigt goda och välgjorda pinotageviner om man går upp något i pris. Här nedan är fem av mina favoriter just nu.

Goda pinotageviner på Systemet:

Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2013, Sydafrika

Karaktär: Med en entrecote och bea-sås på tallriken är detta vin en fullträff. Bjuder på en djup smak med rostade fat, pikanta tobaks- och kolainslag i den fint strukturerade mörkbäriga smakbilden.

Passar till: De flesta kötträtter.

Systembolagsnummer: 22273 Pris: 99 kr

Jacobsdal Pinotage 2011, Sydafrika

Karaktär: Seriöst anslaget vin i traditionell stil med mörk, lite kryddig bärighet med stråk av rök och tobak i angenäm förening. Görs av en producent som var pionjär med att helhjärtat satsa på druvan. Kan med fördel njutas direkt till smakrikt kött men kan utvecklas väl i upp till tio år – vilket ibland ger vinet en lite pinot noir-lik, elegant smak. En personlig pinotagefavorit!

Passar till: Smakrika kötträtter på nöt, lamm och vilt.

Systembolagsnummer: 22055 Pris: 115 kr

Escapades Pinotage 2013, Sydafrika

Karaktär: Ett egensinnigt och mycket tilltalande pinotagevin med tobak och läder i en mörkröd, kryddig bärighet med rostade fatinslag och fin tannintextur. (Beställningssortimentet)

Passar till: Bra val till allt från kyckling till lamm och nöt.

Systembolagsnummer: 74536 Pris: 119 kr

Southern Right Pinotage 2013, Sydafrika

Karaktär: Välgjord, ambitiös och riktigt god pinotage med rostad fatkaraktär i en mörk bärighet med inslag av kaffe och lakrits.

Passar till: Smakrikt mörkt kött, gärna grillat och vilt.

Systembolagsnummer: 6710 Pris: 151 kr

Kanonkop Pinotage 2011, Sydafrika

Karaktär: Världens mest kända och respekterade pinotagevin ger alltid god smakvaluta för pengarna. Bjuder på massor av mörka bär och fat tillsammans med stråk av kaffe, stall och tobak i generös, mycket läcker och välbalanserad förening. Utsökt redan nu till en smakrik kötträtt, men kan även sparas i åtminstone tio år med god utvecklingspotential. (Även årgångarna 2010 och 2012 finns i beställningssortimentet)

Passar till: Mörka kötträtter, gärna grillade och på viltkött.

Systembolagsnummer: 71889 Pris: 229 kr

Annons