Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt de goa gubbarna fixa middagen

/

Lite trött på jordgubbar? Lägg dem i maten. Jordgubbar tål tuffare sällskap än glass och grädde.

Annons

Jag vet inte riktigt vem jag ska skylla på. Förmodligen min egen glupskhet. Men när jag som liten släpades ut i de småländska självplockslanden av en välmenande moder fick det sina konsekvenser.

Nog plockade jag, men varenda jordgubbe landade i magen.
Medan den effektiva halvan av familjen; välmenande moder och "ekonomisk" lillebror (alltid mån om att tjäna pengar), fyllde låda efter låda, lyckades jag på sin höjd skramla ihop till en kvarts kartong. Men mätt blev jag.

Sedan dess får jag lätt nog av jordgubbar. Det är vanvettigt gott - ett tag. Det säger liksom stopp. Men det finns ingen anledning att inte utnyttja dessa bedårande bär ändå. Sommaren är kort, jordgubbssäsongen likaså. Det gäller att ta vara på dem medan de finns.
En briljant lösning är att lägga gubbarna i maten. Deras inneboende kombo av sötma och syra kan göra underverk med vilken anonym sallad som helst.


Det är av ren slöhet och försoffad fantasi som vi tar för givet att jordgubbar ska serveras efter maten i stället för i maten. I Italien har man sedan gammalt tagit steget halvvägs genom att slå sin finaste balsamvinäger över jordgubbarna.

En gång åt jag en pastarätt med jordgubbar och vodka på en lyxkrog i Milano. Den var suverän, kan jag lova - även om kombinationen klingar ovant i våra öron.

Peppar och jordgubbar passar också fint ihop, så väl grön som svart. Smaksätt dessutom gärna med citron så framhävs gubbarnas naturliga sötma ännu bättre.

Nyligen kom de begåvade forskarna på Lantbruksuniversitets växtförädlingscenter Balsgård dessutom fram till att halten av nyttiga antioxidanter är fem-tio gånger högre i jordgubbar än i äpplen. Jordgubbar kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.

Varje år skördas 30 miljoner liter svenska jordgubbar. Det finns med andra ord all anledning att förlänga jordgubbssäsongen så länge som möjligt.

Goa gubbar från landet duger till mer än man kan tro.

Mer läsning

Annons