Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt gurkan spela förstafiol

/

Gurkan är värd att hedras, så passa på nu medan den är som allra godast!

Annons

Krispig, läskande och naturligt söt - sommarens gröna guld.
Jag har rest en del i mina dagar, ätit på de mest underliga ställen, städer och länder. Men aldrig, aldrig har jag stött på en gurka som kan mäta sig med vår svenska sommargurka.
Utomlands tenderar de att vara bittra, torra och tjockhudade - långt ifrån vår saftiga slanggurka som går hem i alla åldrar och läger. Har ni någonsin stött på en vettig människa som hatar helt vanlig gurka? Nej, tänkte väl det.
Just nu har jag lyckan att befinna mig på landet i nordvästra Skåne. Här odlas inte bara Sveriges godaste potatis. I lanthandeln hittar man dessutom gurkornas Rolls Royce. Den är så där perfekt stunsig i konsistensen med litet kompakt kärnhus, saftig och smakrik på samma gång. Här hemma går det åt ett gäng varje dag.


Det är som om gurkan vore ett koncentrat av vår desperata lilla sommarsnutt. All sol, all smak, all väderlek åker rakt in i de avlånga små skönheterna. Det är ju faktiskt smått förunderligt att vår mest vattenrika grönsak, som består av hela 96 procent vatten, kan smaka så mycket.
Men hur svensk vi än kan tycka att vår egen gurka är så härstammar den faktiskt från norra Indien, där den växer vilt vid Himalayas fot. I Kina har den odlats i över 3 000 år. Man hittar förvånansvärt många spännande rätter med gurka i det kinesiska köket.


EU-byråkrater har länge hånats för sina krav på att en gurka ska vara rak för att klassas som äkta. Men den 1 juli blev det slut på de dumheterna. Nu får gurkan dansa mazurka eller slå knut på sig själv. Det är med andra ord fritt fram för de krokiga, mer smakrika exemplaren att konkurrera ut de hetsodlade spikraka byråkratgurkorna.
Välj exemplar som inte är för stora, gulnade eller mjuka i ändarna. Skalet ska vara riktigt mörkgrönt.
Och var snäll mot din gurka. Lägg den inte i kylskåp, den trivs bäst mellan 8 och 14 grader. Låt plasten sitta kvar. Den skyddar från etylengasen, som utsöndras från tomater, äpplen och plommon och har en förmåga att få gurkan att gulna och bli seg.
Gurka duger till så mycket mer än smörgåspynt. Låt den spela förstafiolen för en gångs skull. Gurkan är värd att hedras.

Mer läsning

Annons