Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt på julbordet

/
  • Alla undrar förbluffat vad det är i de här rullarna när jag serverar dem och blir lika förvånande när de får höra svaret: rotselleri. Mager kalkon och en smal selleriröra med senapssting gör sig väldigt fint ihop.
  • Grönkål är en av julens mest underskattade grönsaker. Otroligt näringsrikt och väldigt gott, men serveras ofta med väldigt mycket grädde. Här förvandlades den till nyttigare, kanongoda små kokotter.
  • Ris à la Malta brukar vara en riktig kaloribomb. Här har vi gjort en smalare och friskare variant med piggt kanelsting.

Julmat kan vara alldeles fantastisk.

Men den kan också bli fet, stabbig och övermäktig.

Vi tipsar om några lätta julrätter i dubbel bemärkelse - lätta att laga och lätta att smälta.

Annons

Vad man än må tycka om julen är det ändå lätt hänt att det blir lite väl mycket av det goda.
Man blir både däst, trött och stinn på köpet. Och måste kanske tillråga på allt flytta ut pinnhålet på bältet efteråt.

Det finns så klart massor av knep för att undvika en överdos av julmat. Men det enklaste är att se till att det faktiskt finns lite lättare alternativ till hands. Och bästa sättet är att tillhandahålla dem själv. Då vet du att det i alla fall finns något som du kan äta med gott samvete.

Lättare röror
Alla röror måste inte vara majonnässtinna och mastiga. Yoghurt av grekisk eller turkisk typ är ett smalare substitut som också tillför en frisk syra i allehanda sammanhang.
Glöm heller inte bort grönsakerna på julbordet. Det är lätt hänt i tider när allt tycks kretsa kring skinka, köttbullar, korv och sill. Kål och rotfrukter har säsong, det innebär inte bara att de är billiga - det betyder att de dessutom är som godast just nu.

Sallad i jul
Kanske dags att våga testa en ny kålsort eller ett nytt recept? Rostade rotfrukter är rena godiset (fast tillåtet) och en välkomponerad bautasallad kan kännas fantastiskt uppfriskande och rent av befriande att ställa fram på julbordet. Gå loss på salladen och ta lite mindre av det andra. Och mina sellerifyllda kalkonrullar täpper till näbben på de flesta rotfruktsskeptiker. Förföriskt goda och inte det minsta onyttiga.
Go light och gå in för en godare jul!

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons