Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättlagat med Catenacci i sommar

/
  • Stefano Catenacci har lagat mat till både kungligheter och nobelpristagare, men lagar lika gärna avspänd enkel sommarmat. Helst italiensk sådan.

Stefano Catenacci lagar inte bara mat till kungabröllop. Han är dessutom en rackare på enkel sommarmat. I dag bjuder han på en italiensk meny för lata dagar.

Annons


Han må stå i köket och putsa på sin Michelinstjärna på Operakällaren till vardags. Han må ha varit ansvarig för Victoria och Daniels bröllopsmiddag. Han må vara delägare i en hel hotell- och restaurangkedja. Och han må ha lagat Nobelmat till världseliten.

Men när allt kommer omkring är Stefano Catenacci en helt vanlig familjepappa som gillar att klä sig i T-shirt, stå vid grillen och gaffla med nära och kära. Och eftersom hans föräldrar kommer från Italien blir det oftast något italienskt som hamnar på tallriken. Inte minst sommartid.
- Italiensk mat är enkel och folklig. Den passar på sommaren när man vill äta lite lättare och fräschare.

Perfekta råvaror
Sina favoritrecept har han samlat i Stefanos Italia - Den stora italienska kokboken (The Bearded lady). De bygger på perfekta råvaror, sol, värme och kärlek. Oavsett region.
- Alla regioner har sina godbitar. Jag älskar allt ifrån risotton i norr till fisken och grönsakerna på Sicilien. Det har jag försökt få fram i min bok.

Själv tillbringar han mer än gärna en del av sommaren i Italien, men skulle aldrig avstå från den svenska sommaren. Familjen flyttade nyligen in till Stockholms innerstad från ett hus vid vattnet och har lånat ett litet sommarställe i skärgården för att prova på hur det känns.
- Fast helst av allt är jag på golfbanan. Jag började för tre år sedan och är helt såld. Jag skulle kunna spela jämt. Idealet är golf på dagen och grill på kvällen.

Lättlagat
- Jag kör allt på grillen. Gärna mycket grönsaker. Tricket är bara att lära sig vänta tills kolen är helt perfekt. Hur man grillar är inte den stora grejen.

Är man dock inte sugen på att grilla bjuder Stefano Catenacci i dag på en enkel sommarmeny med recept ur sin egen kokbok. Lättlagat, lättsmält och buonissimo. Precis som det ska vara så här års.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons