Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuvliga strutbräken!

/
  • DELIKAT PRIMÖR. Strutbräken är en av svenskarna outnyttjad  grönsak. Chanpeng använder den dock mer än gärna.

Annons

Ormbunke är inte den vanligaste ingrediensen i det svenska köket. Och det är synd, för vi har en ormbunke i Sverige som är en verkligt delikat primör. Det är strutbräken eller strutsbräken eller foderbräken. Tre namn för samma ormbunke. Kärt barn ska ju ha många namn.

Artnamnet kommer av de latinska orden för ”struts” och ”ormbunke”; Struthióteris filicástrum.

De första svenska fynden är från Skåne och Västergötland 1744. Från början kallades den foderbräken då den ansågs vara bra foder för djuren.

Den finns spridd runt om i Sverige, växer i fuktiga skogar och vid åar och är ganska sällsynt. Därför tappade jag hakan när jag första gången såg denna speciella ormbunke växa i Tivedens skogar nere i Västergötland. Äntligen får jag plocka primörormbunken till min mat!

I Sverige ser man också ofta Struthióteris filicástrum som odlad prydnadsväxt. I det östasiatiska köket är de unga ormbunkarna delikatesser, inte minst i nordligaste Thailand. Så när jag hittade strutsbräken i Tiveden flyttades jag 30 år tillbaka i tiden och till min morfar.

På mornarna kunde vi två gå ut i bambuskogarna i norra Thailand, mullrika och fuktiga, och plocka de eftertraktade fiolhuvudena precis som i Tiveden.

Och efter en stolt promenad tillbaka med morfar hem från skogen överraskade vi mormor med sauterade fiolhuvuden till en smakfullkomlig fiskrätt. Mina ögon och smaklökar ler vid minnet!

Strutsbräkens ätbara delar är även en populär och uppskattad kokgrönsak i Nordamerika. I Vermont är den till och med delstatens symbolgrönsak och kallas för ostrich fiddlehead eftersom de unga ormbunksbladens övre ringlande spiraler liknar fiolhuvuden.

I Vermont, och på flera andra platser i Nordamerika, odlas ormbunken som grönsak och skördas – eller plockas vilt – under några intensiva veckor innan fiolhuvudets spiraler vecklas ut till blad och skaft.

Hur smakar då strutsbräkens fiolhuvud?

Tänk sparris, spenat och betblad. Då är vi ganska nära. En fin grönsak.

Och en härlig primör under några få veckor.

Chanpeng S Ericsson

Mer läsning

Annons