Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxigt grillat till Elvis

/
  • Frederik Zäll har komponerat ihop en grillat-meny som helst tillagas till tonerna av Elvis.
  • För Frederik Zäll är Elvis det självklara musikvalet när det vankas grillat.
  • Frederiks potatissallad får gärna stå och dra två timmar i kylskåp innan den är dags att äta.
  • Spara lite av salladslöken att garnera potatissalladen med.
  • Under ombyggnaden av Frederiks kök blev det mycket grillat, då stod han ute i snön och grillade nästan varje dag. På grillen denna gång ligger fläskfilé.
  • Frederik gillar att laga mat, helst grillar han, till musik. Denna gång är det Elvis som står för musiken.
  • Whiskeymarinerad fläskfilé och Frederiks kalla potatissallad.
  • Frederik Zäll, gitarrist och låtskrivare i bandet Eskobar, matbloggare, kokboksförfattare och grillfreak.

Mat och musik hör ihop. Åtminstone för Frederik Zäll, gitarrist och låtskrivare i bandet Eskobar, matbloggare, kokboksförfattare och grillfreak.

Vi hälsade på hemma i hans trädgård.

Annons

Vissa människor tycks ha fått dygn med 36 timmar. Frederik Zäll hör definitivt till dem. Han bygger själv om sitt nyinköpta hus utanför Åkersberga norr om Stockholm. Samtidigt tar han hand om ettårige sonen Elvis, bloggar dagligen, skriver låtar, lagar mat och fotograferar till sin fjärde kokbok. Och så grillar han så fort han hinner. Allt planeras minutiöst flera dagar i förväg och inget lämnas åt slumpen.
Nyligen släpptes boken Lyxlagat på grillen (Grenadine), ur vilken dagens recept är hämtade. Ett resultat av många timmars grillande.
– Under ombyggnaden hade vi länge inget kök, utan grillade hela tiden. Jag har stått här i en halv meter snö och grillat, berättar Frederik.
Men i dag skiner solen, äppelträden blommar och rådjuren betar på andra sidan ängen. Perfekt grillväder med andra ord. Frederik har whiskymarinerat en fläskfilé, som doftar härligt när han bryner den lätt innan den packas in i folie och åter hamnar på gallret. För säkerhets skull är Frederik beväpnad med två stektermometrar – grillmästarens bästa vänner.
– Jag gillar verkligen prylar och samlar på mig så mycket som möjligt. Jag har flera olika sorters grillar och en hembyggd rök. Det enda jag avråder från är engångsgrillar, de är så opålitliga.
Efter tio års turnerande med bandet Eskobar längtade Frederik efter riktig hemlagad mat och bestämde sig för att satsa på sin hobby.
– Matlagning blev som terapi efter alla år på vägarna med McDonalds. Jag har alltid fått hemlagad mat hemma, från första barnmatstuggan. När jag själv flyttade hemifrån gjorde jag hellre inkokt lax än makaroner. Att käka är ju det bästa som finns!
Hans blogg blev snabbt populär och de egna kokböckerna släpps i en rasande takt. Frederiks signum har blivit att koppla recepten till musiken, hans andra passion. Det är knappast någon slump vad som spelas när han står vid kastrullerna.
– Det finns så många likheter mellan mat och musik. Att göra recept är ungefär som att skriva en låt. Man ska ha olika konsistenser och upprepa vissa saker. Och lagar jag italienskt måste jag lyssna på opera. I skärgården blir det Cornelis. Till grillat finns det bara en – Elvis.

Mia Gahne/TT Spektra

Mer läsning

Annons