Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackmyra lanserar ny rökig whisky – vår dryckesexpert har testat

/
  • Mackmyras nya rökiga maltwhisky imponerar på Arbetarbladets dryckesskribent.

Mackmyra Whisky har ständigt nya produkter i pipeline. Gävledestilleriet har precis släppt en ny single malt-whisky under namnet Vinterrök i sin säsongsserie. Vi bad vår dryckesexpert Sune Liljevall ge ett omdöme om nyheten.

Annons

Det ska sägas direkt. Det här är en av de absolut bästa varianter på whisky som Mackmyra släppt. Tillika ligger smaken helt rätt vad gäller svenska folkets smakpreferenser. För inget annat lands befolkning är så galet i just rökig whisky. Och i den nya, femte, säsongswhiskyn Vinterrök, som precis anlänt till bolagets tillfälliga sortiment, är det just rökighet som gäller.

Förutom att whiskyn är destillerad på torvrökt malt så har delar även delvis slutlagrats på fat som innehållit öl av typen Scotch strong ale vilket sannolikt bidragit till ytterligare maltighet, och en liten humleton, i den delikata aromuppsättningen.

Det som imponerar mest på mig är att röken inte på något sätt gör whiskyn endimensionell, utan att här även finns rika toner av malt, frukt, fatvanilj och kryddor på smakpaletten.

Doften är stor och öppen med tydliga ton av tjärpastill, lakrits, viss fet smörighet och fatvanilj. Smakinslagen går igen i den något oljiga, söta smaken där även stråk av frukt, som päron och mogen röd citrus kan noteras tillsammans med en viss kryddighet. Allt harmoniskt sammansmält till en behaglig enhet med såväl längd som djup.

Är medveten om att jag nu kanske låter som ett reklaminslag för Mackmyra Whisky. Men faktum är att jag aldrig varit så här odelat positiv till någon av destilleriets tidigare utgåvor. Är också övertygad om att Vinterrök kommer att kamma hem utmärkelser på internationella whiskyfestivaler vad det lider.

Mer läsning

Annons