Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat i världsklass

/
  • Tommy Myllymäki vann silver i den legendariska tävlingen Bocuse d'Or, VM i matlagning.
  • Bara förberedelserna tar sex timmar varje gång.
  • Alla rätterna bygger på de fyra grundelementen. Förrätten är havskräftor med variation på jordärtskockor och havspicklad gurka.
  • Olika styckdelar av lamm är en obligatorisk ingrediens i årets final. Tommy har tolkat köttet på sitt eget vis.

Vill du laga mat i VM-klass? Testa silvermedaljören Tommy Myllymäkis finalrecept. Här är Sveriges rätter i Bocuse d'Or - matens världsmästerskap.

Annons

Sveriges just nu hetaste kock, Tommy Myllymäki, tog nyligen silver i Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike. Gastronomins svar på Oscarsgalan, fotbolls-VM eller OS i friidrott. Att vinna Bocuse d'Or är helt enkelt det finaste som finns i den kulinariska världen, och ett silver är en seger i sig. Det är fint nog att ta sig till final.

Före en tävling förbereder sig Tommy Myllymäki som vilken elitidrottare som helst. Lägger hela sitt liv på is i månader för att ägna sig åt träning, träning och åter träning. Inför Bocuse d'Or fick vi fick följa med på ett hårdpass, med mästerkocken som till vardags bland annat driver restauranger i Julita och Jönköping.

Finlir
Tommy ser helt oberörd ut där han står och skalar jordärtskockor. De senaste fyra månaderna har han ägnat åt att fundera ut och finslipa sina tävlingsrätter. Tidsödande finlir där många välrenommerade expertsmaklökar fått vara med och tycka till. Bara förberedelserna tar sex timmar varje gång.

- Vad som är världens godaste mat är det väl egentligen ingen som kan säga. Själv skulle jag nog svara en grillad köttbit och en sallad. Många skulle nog hålla med. Men det här är en helt annan sak.

Tempot avgör
Rätterna har komponerats utifrån de fyra grundelementen - eld, jord, luft och vatten. Presentationen är en stor del av betygsbedömningen, varje garnityr är ett litet konstverk i sig. Vissa ingredienser är obligatoriska och måste ingå. Och fort ska det gå.

- Snabbheten är absolut avgörande. Ju snabbare jag kan göra alla moment desto fräschare blir rätterna.

Nu tänker Tommy Myllymäki, som vann Årets Kock 2007, ta en lång paus från tävlandet framöver.

- Nu ska jag ägna mig åt min familj och andra projekt. Jag har frestat min omgivnings tålamod länge nog.

Mia Gahne/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons