Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matjes – sillarnas drottning

/
  • PARADRÄTT TILL MIDSOMMAR. Matjessillen har sitt ursprung i Holland, där den började fiskas redan på 1400-talet. Namnet betyder jungfrusill på holländska. Här matjessill på danska med rödbetor, kapris och brynt smör.
  • Perfekt mingelmatjes för välkomstskålen. Passar även nybörjare i sillens förlovade värld.
  • Värmer man matjessillen kommer helt andra smaker fram. Det här är en underbar varm variant.
  • Matjes på danska serveras gärna med stark ost och rågbröd.

Midsommar är matjessill.
Så är det bara.
En afton där drottningen av sillar dansar på borden.

Annons

Jag tycker synd om folk som inte äter sill. Det är världens bästa mat. Billigt, nyttigt och supergott.

Förvisso är det en så kallad ”acquired taste” – det vill säga man måste lära sig att gilla det. Nio av tio ungar hatar sill. Som vuxen och svensk anser jag att det är ens förbannade plikt att åtminstone försöka lära sig.

Matjessill är en bra början. Mesar kan blanda ut den med annat till en början. Vi sillälskare äter den helst naturell.

Men det finns fler varianter på matjessill än man kan tro. Värm den en stund i ugnen så ska du få se på grejer. Plötsligt kommer helt andra smaker fram, den blir mildare och saltare på samma gång. Slå över lite brynt smör och vips börjar sötman blomma ut.

Matjessillen kan vi förresten tacka holländarna för. Redan på 1400-talet började de fiska matjessill. Det holländska ordet ”maatjesharing” betyder ungefär jungfrusill, vilket innebär sill som inte hunnit bli könsmogen. Namnet blev känt i Sverige år 1754.

Den bästa matjessillen anses vara gjord på islandssill som kryddats och fått ligga och mogna i sex till åtta månader innan den slutbehandlas och packas. Därefter kommer sill som fiskats i Nordsjön, Skagerack eller Kattegatt och sedan mognat i två till fyra månader, vilket ger en mildare kryddsmak än islandssillens.

Det gäller att hitta sin favorit. Helst före midsommar. Man vill ju inte sitta där på självaste aftonen med en rälig extraprisvariant.

Gör ditt eget smaktest och handla i god tid. De bästa sorterna tar oftast slut snabbt. Och sill är billig mat. Det är inte här du ska snåla – skillnaden handlar bara om några kronor. De kan vara guld värda.

För vi är rätt många som tycker att den svenska sommaren ryms på en tallrik med några sillrumpor, ett par pyttepotäter, en slatt gräddfil och en skog av nyklippt gräslök. En gourmet- rätt som tar en kvart att laga med förbundna ögon. Gå med i klubben.

Mer läsning

Annons