Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matkonst hos Anna-Märta

Det är lördag, regnet står i backen, kalvfilén har landat efter sin långa resa från Holland och Arbetarbladets gästkock Chanpeng S Ericsson har packat upp sina knivar och kryddor, och är i full gång i Anna-Märtas kök.

Annons

En efter en droppar de in, ”ensamvargarna” som Anna-Märta Eriksson träffade för snart 30 år sedan på en fjällvandring. Det är 15:e gången de hälsar på Anna-Märta och hennes granne och särbo Peter på dessa 29 år.

– Så välfunnet med röding med tanke på att vi är fjällmänniskor, säger gruppens färdledare Eva-Lotta som jag försvinner ut i köket till Chanpeng, hennes man Lars-Staffan – för dagen assistent och förste diskare – och fotograf Robert.

I samma takt som rätterna bärs in till Anna-Märta, ”vargarna” och hennes son Nisse – som kallats in för att sköta vin och avdukning, serverar Chanpeng oss arbetande provavsmakningar på varje rätt, och ett par munnar vin där till.

Redan att få den av potatiskräm och pepparrotsgelé inbäddade rödingen, som toppats med marinerad fänkål, att fortfarande smaka fjällbäck måste vara stor matkonst. Och finna utrymme för än fler smaker – äpplen, citrusskal och omogen ananas – genom Alsacevinet Biecher Riesling är matkultur!

Så varmrättens smaker som rymmer hela världen. Kalvfiléns kryddblandning av bockhornsklöver och långpeppar. Den av olja blanka lins- och sparrisblandningen. Det currygula chiliriset. Den mörkt eleganta och spegelblanka skyn. Den uppkäftiga och spritsiga limeyoghurten. I min mun oupptäckta kontinenter som jag måste få besöka om och om igen.

Chanpengs chokladdessert – som förenar kallt och varmt, sött och syrligt, elegans och enkelhet, ”ensamvargar” och sällskapsliv – är en fröjd för ögat och en munhålans orgasm!

Mer läsning

Annons