Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mingla med minipizzor

/

Minipizza är den optimala mingelmaten. Praktiskt, lättlagat, billigt och kan dessutom varieras i det oändliga. Satsa på pizza i miniformat i år.

Annons

Den svenska folksjälen tycks vara rejält inknådad i pizzadeg numera. Inte en byhåla utan pizzeria. Och hälften av alla ungkarlar därute skulle antagligen tyna bort av näringsbrist om världen stod utan pizza.

För pizza kan verkligen vara något av det godaste man kan äta. I rätt sammanhang och bakad med mycket kärlek och extra fin mozzarella.

Falukorv kanske?
Jag kan fortfarande febra efter min italienska matmors hembakade variant som jag åt i min ungdom. Den var av den tjocka fyrkantsvarianten och innehöll just inte mycket mer än tomatsås, sardeller, oregano och ost - men mamma Mia, vilken pizza! Saftig, salt och knaprig på samma gång. Utan något som helst finlir.

Det är just det som är finessen med pizza. Man kan göra precis som man vill. Hör man nu till det aparta släkte som gillar ananas på pizza så är det fritt fram. Löjrom, béarnaise, falukorv. Why not? Det finns inga fel, bara olika tycke och smak.

Testa dig fram
Och det är precis det som gör minipizza till en så rasande fenomenal uppfinning. I det lilla formatet kan man ta ut svängarna ännu lite till. Man kan chansa och prova sig fram. Ungarna kan vara med och skapa. Du har råd att misslyckas på din väg mot succé.
Oavsett om du ska ställa till med galej eller enkelt fredagsmys funkar minipizza galant. Det finns en fyllning för alla smaker.

Genvägar tillåtna
Bottnarna tål minsann också att varieras. Personligen anser jag att genvägar är fullt tillåtna såväl i livet som i köket. Pizzakit och smördeg på rulle ska absolut inte föraktas. Smidigt, enkelt och förvånansvärt gott. Här kör vi med enkla lösningar. Fast den som vill, hinner och orkar gör så klart sin egen deg.

Men pizza ska vara enkelt. Lätt att laga och lätt att äta. Minipizzor är perfekta på buffén, som mingelmat, i tv-soffan eller bara rätt upp och ner.
Små pizzor är också pizzor. Små och naggande goda.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons