Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minglet börjar med en kanapé till champagnen

/

Fira det nya året med en kanapé. Vi serverar eleganta tips och smarta lösningar på snabba snittar med klass.

Annons

Dåliga tider behöver ju inte innebära dålig mat. Bara för att ekonomin är i gungning måste vi ju nödvändigtvis kalasa på falukorv på självaste nyårsafton.
Jag skulle i stället vilja slå ett slag för den tidlösa kanapén. En trofast festprisse som hängt med såväl i balsalar som på Nobelmiddagar och vid hovet. Nog borde den duga åt vanligt folk.

Kanapén är en fåfäng, prålig liten tingest som utger sig för att vara betydligt tjusigare än sitt rätta enkla smörgåsjag. Pyntad till hörntänderna och nätt i formatet anger den ackordet för nyårsstämningen. Utan att kosta finskjortan. Så länge man inte väljer att lasta kreationen med iransk kaviar, gåslever och tryffel förstås.


Burdust uttryckt handlar det i själva verket om simpla mackor förklädda till finlirare. Finessen är att göra dem så pass små att de kan passera för munsbitar. Man ska helt enkelt kunna ta dem i en tugga, max två. Samt göra dem så fina man någonsin förmår. Allt handlar sålunda om stil och storlek.
För att få till den där extra lilla piffigheten kan man med fördel använda sig av så kallade utsticksmått. De funkar ungefär som pepparkaksformar, fast lite vassare. Köksbutiker säljer dem i alla möjliga storlekar, former och varianter. Runda, ovala, kvadratiska och vågiga.

Känns det som en onödig investering kan man använda sig av runda pepparkaksformar eller helt enkelt skära med en vass kniv runt ett glas. Huvudsaken är att man skär bort kanterna på brödet. Resultatet ska snarare andas engelsk tebjudning på galoppbanan än prickig korv-macka på raggarfiket.
När brödet väl är kantskuret är det bara att smöra och pynta loss efter eget huvud och plånbok. Ett glas bubbel till och kalaset kan börja.


Mer läsning

Annons