Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minimat att umgås kring

/

Smått är gott. Bjud på några läckra små munsbitar i helgen.

Lätta att laga, lätta att äta.

Annons

Det finns inga rätt och fel när det handlar om smårätter. Allt handlar om formatet.
Håller man sig till små minimunsbitar blir även kraven och förväntningarna genast mindre. Det är som att laga mat i mjukisbrallor. Avslappnat och skönt, inga pretentioner, det får bli vad det blir.

Jag älskar smårätter och äter tusen gånger hellre två förrätter än en efterrätt. Man kan bli djupt avundsjuk på Medelhavsländernas tapas- och mezetraditioner. Våra smörgåsbord blir alltid överdådigt lastade och man är övermätt när man klarat av sillen.

Å andra sidan är det många av rätterna på våra smörgåsbord som skulle platsa som kalasfina smårätter på egen hand.
Det gäller bara att tagga ned och skala av.

Under ett Köpenhamnsbesök nyligen besökte jag ett antal fantastiskt bra krogar – alla hade det gemensamt att de serverade smårätter i stället för förrätt och huvudrätter. En trend som även börjat dyka upp i Sverige och som jag sannerligen hoppas kommit för att stanna.

Jag har ställt samman några enkla munsbitar att mingla, mysa eller mötas kring. Servera dem var för sig eller tillsammans. Eller se dem bara som inspiration till att skapa egna munsbitar. Tricket är enkelt. Kolla vad du har i kylen. Tota ihop efter eget huvud, men håll dig till småportioner. Det blir gulligt, gott och ser grymt aptitligt ut. Dessutom orkar man äta längre utan att hamna i middagskoma efter att knappt ha tagit sig igenom halva tallriken. Lätt sensommarmat i storleken mindre. Helt rätt just nu.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons