Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjuka, mjälla kronärtskockor

/
  • Kronärtskockan är egentligen en outslagen blomkorg på en ört som är släkt med vår vanliga tistel. Men även perfekt bjudmat.
  • Sesamdipp ger lite modernare sällskap till den hundraåriga köksväxten.
  • Bagna cauda är en klassisk italiensk sås att dippa grönsaker i. Serveras rykande varm.
  • Chilismör med koriander och citron sätter lite sprätt på det milda.

När gav du någon en tistel sist? Kronärtskockan är den ultimata bjudmaten.
Mjäll mysätning på högsta nivå. Vi tipsar om bästa dippsåserna.

Annons

Vissa äter för att leva. Andra lever för att äta. Hör man till den sistnämnda kategorin gör man klokt i att uppskatta kronärtskockan.
Vacker som en renässansmålning, enklare att tillaga än kokt ägg, fullständigt unik i sin sinnliga krämiga mjälliga konsistens och laddad med en smekande smak mild som en blomsteräng i sensommarskymning.


Men dess verkliga trumfkort ligger i själva konstruktionen. Kronärtskockan är egentligen en outslagen blomkorg på en ört som är släkt med vår vanliga tistel. Det fiffigt arrangerade bladverket medför den enorma bonusen att det tar tid att äta upp den. Det är stört omöjligt att kasta i sig en kronärtskocka. De låter sig inte slukas på stående fot vid diskbänken, tål knappt att förtäras framför tv:n.
Nej, kronärtskockor kräver uppmärksamhet, tid, dukat bord och dippande sällskap. Blad för blad länsar vi skockorna, doppar dem omsorgsfullt i citronspetsat vitlökssmör och salt, drar dem sakta längs tandraden och njuter. Mjukt, milt och mjällt. Som en sovmorgon i varma lakan.


Så når vi då det slutliga målet: den innersta botten, dold under stingsliga strån, laddad med sötma och sälta. Bred ett extra lager syndigt smör på, skär den sakta och tugga under andakt.
Därefter blir det gärna en skocka till. Och det har vi råd med. Kronärtskockor är billig bjudmat som inbjuder till konversation och hög mysfaktor utan större åthävor.
Räkna med en till två skockor per man beroende på storlek. Köp exemplar som är kompakta och har tätt sittande blad. Undvik dem som är missfärgade, torra eller vars blad har bruna toppar - de är inte färska.


Arbetsinsatsen består av att bryta av (inte skära) stjälkarna, lägga dem i rymlig kastrull (eller flera om ni är många) med saltat vatten så att det precis täcker och kanske ha i några droppar citron för färgens skull. Koka under lock någon halvtimme tills bladen lossnar lätt, lägg de små raringarna upp och ner så att vattnet rinner av. Servera dem sedan till smör, flingsalt och ett gott bröd.
Vill man skoja till det ytterligare bjussar man på några olika dippsåser för att variationens och samtalsämnenas skull. Välj och vraka ur recepten här intill eller skapa din egen.
En skockakväll är en lyckad kväll.

Mer läsning

Annons