Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysmat med stil

/

Dagens meny bjuder på enkelt helgmys. Lättlagade rätter tillåtna att äta framför tv:n, men likväl försedda med viss guldkant. Värdig mysmat för moderna människor.

Annons

Ibland är det mest förbjudna det mest lockande. Att bara få sjunka ner i en slöhög och käka middagen framför tv:n kan tyckas oemotståndligt slutkörda kvällar. Och något man väl ändå borde få unna sig emellanåt.
Men det är skillnad på soffpotatis och soffpotatis. Har man väl hamnat i soffan måste man ju nödvändigtvis inte sjunka så lågt att man slafsar i sig mikromat direkt ur formen. Det finns roligare alternativ.


Enkelt gjort
Varför inte mysa med stil? Jag har komponerat ihop några lättlagade smårätter som funkar finfint framför tv:n, men som ändå känns värdiga.
Inget är särskilt krångligt eller avancerat, men tillsammans ger de ändå en känsla av en trevlig måltid med det lilla extra.
Här tycker jag gott att man kan få ta hjälp av halvfabrikat för att skynda på processen. Allt för att minska den mentala stressen som lätt får en att ge upp och ringa efter en pizza. Gör egna pizzaslicar i stället.


Bjudmat
Låt barnen få lägga på (eller byta ut) fyllningen så blir de nöjda och glada. Stick åt dem frukt och bär under tiden om blodsockret börjar sjunka.
Den här menyn passar också perfekt om man bjudit hem gäster på en drink men inte utlovat full middag. Välj en av rätterna eller servera alla - och ingen lär vilja vimla vidare på annat håll.
Avslappnat och enkelt, men ändå personlig mysmat med viss klass. Med eller utan tv.


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Recept

Pizzaslice med chèvre, aprikoser, rucola och parma

4 portioner, 20 min

En väldigt annorlunda och värdig liten munsbit. Motsatsen till Billys mikropizza?

1 färdig pizzadeg
olivolja
200 g chèvre eller tallegio
10 torkade aprikoser
6 skivor parmaskinka
chiliflakes
färsk timjan
rucola

Pensla botten med olivolja. Fördela chèvre, aprikoser (lägg dem först i kokande vatten en stund om de är väldigt torra) och parmaskinka ovanpå. Strö över chiliflakes och repad timjan. Ringla över lite extra olivolja.
Grädda i cirka 10 min i 250 grader. Strö över lite rucolablad och skär upp i slajsar.

Rotselleridipp med mandel och charkchips

4 portioner, 30 min

En tuffare (och nyttigare) tolkning av chips med dipp.

cirka 150 g valfria skivade charkuterier, t ex salami, serranoskinka
500 g rotselleri
5 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 citron
50 g skalad mandel
färsk timjan
1/2-1 dl grädde
salt
nymalen svartpeppar
ev extra grönsaker att dippa med

Sprid ut charkuterierna på ett bakplåtspapper på en plåt. Täck med ännu ett bakplåtspapper och ytterligare en plåt som tyngd. Torka i 150 grader i cirka 10-15 min. Ta ut och ta bort den översta plåten och papperet. Låt svalna.
Skala sellerin och skär i bitar. Koka den mjuk i buljong. Låt rinna av. Mixa rotselleri, rivet citronskal, mandel och repad timjan med lite grädde i taget tills konsistensen blir lagom krämig.
Smaka av med salt och peppar.
Servera dippen med charkchipsen och kanske lite extra grönsaker att dippa.

Gubbrörepiroger

6 stora eller 12 små, 40 min

Så goda att de smälter i munnen. Ät dem gärna ljumna till en iskall öl.

1 rödlök, finhackad
1 gul lök, finhackad
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad rosmarin
smör
125 g ansjovis, hackad
3 hårdkokta ägg
1 dl keso
nymalen svartpeppar
1 rulle färdig smördeg
1 uppvispat ägg
sesamfrön

Mjukstek lök, persilja och rosmarin i smör. Tillsätt ansjovis och låt den smälta med.
Blanda med hackade ägg och keso. Smaksätt med lite peppar.
Dela en smördegsplatta i sex (eller tolv) delar. Lägg en klick fyllning på varje och vik ihop. Nagga kanten med gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills ytan får fin färg.

Chokladkopp med flingsalt

4 portioner, minst 2 timmar i kylen

Börja från slutet och låt den här busenkla desserten stå och stelna medan du fixar resten.

100 g mörk choklad, 70 procent
1 dl vispgrädde
flingsalt

I mikro: Bryt ner chokladen i grädden. Kör i 2 min på 500 watt. Blanda och värm i ytterligare två minuter.
På spisen: Koka försiktigt upp grädden i en kastrull. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält.
Häll upp chokladgrädden i små espressokoppar och ställ in i kylen i minst 2 timmar (eller över natten) tills de stelnat.
Strö över en liten nypa flingsalt och servera i tv-soffan. 

Mer läsning

Annons