Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När enkelheten får råda

/

Sommartid är latmaskdagar. Ingen vill slava framför spisen, men alla längtar efter mat. Lösningen är lätt. Lätt att laga, lätt att njuta, lätt att smälta. I dag bjuder vi på lätt sommarmat.

Annons

Det ligger någon slags underlig motsägelse i själva begreppet sommarmat. Samtidigt som vi äntligen får lov att slappa och vara lediga infinner sig den stora inspirationen i köket i takt med att skärbönorna mognar, tomaterna får färg och rödbetorna frodas.

Man blir liksom sugen på att både äta och laga mat, fastän man egentligen mest har lust att ligga i hängmattan med sin bästa kompis deckaren. Alltför ambitiösa receptplaner kolliderar dessutom ofta med det tämligen påvra utbudet av ingredienser i den lilla butiken på landet. Det är enklare att hålla det enkelt.

En schysst köttbiten på grillen, några lokala grönsaker till det och man är så gott som hemma. Men lite lättköpt finess är ju aldrig fel.

 

Halloumirätten i dagens recept kom till när ingen orkade ta sig till affären och det blev till att tota ihop allt vad huset hade. Det är numera en klassisk sommarrätt i vår familj som minsann tål att bjudas utomstående på också.

Samma sak med jordgubbarna. I början är de så vanvettigt goda som de är, men efter ett tag börjar man längta efter lite variation. Syltad ingefära och dessertvin är just sådana små trolleriknep som kan få maximal effekt för minsta lilla ansträngning.

Och hur förföriskt gott det än kan vara med färskpotatis förlorar även den sin tjusning efter ett antal veckors överkonsumtion. Prova att baka den i ugnen med doftande ört- och vitlökssmör. En garanterad hit, om än inte den smalaste vägen till lyckan.

Men det är ju trots allt bara sommar en gång om året. Låt oss hylla den med lättlagad sommarmat med minsta möjliga ansträngning. Hängmattan kallar.

 

Mia Gahne/TT Spektra

 

 

 

mia.gahne@ttspektra.se

 

Mer läsning

Annons