Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När mat och vin samspelar

Annons

Ofta tillåts vinet inte enbart att ta över maten, utan även bli måltidens eftersmak. Den perfekta måltiden är när mat och vin samspelar och skapar pluseffekter, hjälper till från var sitt håll genom att diskret ta fram nya fina sidor hos varandra.

Dagens krönika handlar därför om hur jag utifrån min passion för mat – och min strävan att hitta smakupplevelser som tillsammans blir en harmoni mellan mat och vin – valde vin till Anna-Märtas lunch.

Smakerna på Anna-Märtas förrätt, inkokt röding med potatiscrème, pepparrotgelé och marinerad fänkål, matchar jag med ett vin på Riesling-druvan från Alsace: 2006 Biecher Riesling. Vinet har smak av gula äpplen, citrusskal och omogen ananas. Frisk syra, något lätt eftersmak. Fruktigheten i vinet flirtar med gom och näsa och passar utomordentligt bra med fänkålens milda lakritston och den sötsura marinaden. Den gräddiga pepparrotsgelén lockar fram lite av vinets karaktär av citrusskal. Rödingen och potatiscrémen tillsammans med vinet har till uppgift att fylla gommen med harmoni.

Till varmrätten, kalvytterfilé med curryris och limeyoghurt, som är aromatiskt kryddad i doft och smak, väljer jag ett vin på Shiraz-druvan från Sydafrika, 2006 Allesverlooren. Vinet har en mogen karaktär med smaker av mörka bär, körsbär–bigarråer, plommon och svarta vinbär. Det är medelfylligt och har medellång eftersmak. De milda currysmakerna och kryddblandningen med indiska smaktoner i Anna-Märtas varmrätt lockar även fram fatkaraktär och kryddighet i vinet.

Till chokladdesserten väljer jag ett starkvin som har karaktär av pomeransskal och choklad, torkad aprikos och nötter. Det heter Moscatel de setúbal. Ett sött vin på Muscat-druvan, smakrikt på bland annat rostad nötkaramell. Till sorbeten har jag valt en Manjari-choklad, 64 % Grand Cru, med 100 % criollobönor från länderna runt Indiska oceanen. Det är en choklad med fruktiga toner av hallon och vanilj som går väl ihop med vinets chokladtoner. Sötman i vinet matchar dessertens sötma och lockar fram en frisk syrlighet i vinet. Vitchokladcrèmens diskreta limedofter stiger fram genom vinet och ger smaklökarna en frisk syra.

Chanpeng S Ericsson

köksmästare Högbo Brukshotell

Mer läsning

Annons