Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nötterna sätter extra piff – men kan vara livsfarliga

/
  • Cashew, pistage, valnöt, hasselnöt eller pekan - det är bara att välja och vraka.
  • Macadamianötter har spännande konsistens och smak. Här har de fått lite röktoner och sätter fart på vintersalladen.
  • En amerikanare att älska - pecan pie med pekannötter.
  • Samla alla överblivna nötter och gör nötbräck med nötter och torkad frukt. Busenkelt, kostnadseffektivt och julmysigt. Grymt gott dessutom.

Nötter hör till julens favoriter. Snåla inte med dem i maten. Nötter tillför det efterlängtade lilla extra i det mesta.

Annons

Jag har alltid nötter hemma. De bor i en särskild låda i kylskåpet, det är nämligen där nötter ska bo. De blir snabbt härskna annars, även om det är trevligt att låta dem stå framme i en skål så här när tomtetider nalkas.

Men den där lådan i kylskåpet får jobba hårt kan jag lova. En näve nötter botar såväl blodsockerfall som en menlös morgonyoghurt. Nötter i salladen skänker efterlängtat crunch och extra smak. Ett gäng nötter på soppan blir en angenäm konsistensbrytare och en näve i ugnspannkakan kan bli en ögonöppnare för livet.
Nötter är nyttigt. Nötter är gott. Nötter är användbart. Men nötter kan som bekant också vara livsfarligt för allergiker.

Egentligen skulle jag vilja sätta hänglås på den där nötlådan. Min egen dotter dör om hon får i sig en nöt, och det har varit otäckt nära ögat ett par gånger så jag vet hur fasansfullt det känns.

Alltså måste man handskas med nötter med yttersta försiktighet. Det är både livrem och hängslen som gäller i köket. Använd aldrig samma skärbräda som till annat. Diska kniven emellan. Fråga ALLTID om det är någon som är allergisk. Dukar du upp en buffé med nötter i rätterna – sätt ut en STOR varningslapp.

Men för oss som tål dem är nötter en källa till både julstämning och njutning. Även om man kanske ska lägga band på suget emellanåt. Det är den höga fetthalten som gör att de härsknar så fort och just därför bör man hålla sig till rimliga mängder.

Men en näve nötter räcker långt. Ännu längre om de rostas. Utmana din matlagningsfantasi och tillsätt nötter i nya sammanhang.
En bussäker genväg till succé.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons