Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostens förmåga att förhöja smaken

/
  • Ädelost och persika är en förunderligt god kombination. Här på rostat frukt- och nötbröd.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Kycklingbröst fyllda med godsaker som chèvre, parmaskinka och rostad paprika.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Värm osten hel i ugnen för en läcker och lättlagad dessert.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Ost i maten förhöjer andra smaker och är gott i sig själv.   Foto: Christine Olsson/TT

Ost i maten är en alldeles förträfflig idé. Krämigt, smakrikt och syndigt gott. I dag bjuder vi på en läcker meny.

Annons

Det händer att jag beställer pizza utan ost. Det är inte fullt så trist som man skulle kunna tro, men ändå … Det känns verkligen som om det fattas något.

Ost är den där lilla extra ingrediensen som förvandlar en alldaglig risrätt till en himmelsk risotto, en tam grönsaksanrättning till en krämig gratäng, ett mesigt mos till potatispuréns paradis.

Det finns flera anledningar till ostens förmåga att höja våra smakupplevelser. För det första handlar det så klart om konsistensen. Det finns ju stunder i livet när man verkligen kan gå under av längtan efter smält ost. Det är något stärkande och trösterikt som lägger sig som ett tillfredsställande gyllentrådigt täcke över trötta själar.

Och det är just konsistensen som gör att det sällan funkar så bra med magra ostar. Fettet må vara onyttigt, men i vissa lägen är det faktiskt värt kalorierna. Hellre hoppar jag över osten helt och hållet till vardags än äter plastiga smalvarianter dagligdags.

För det andra handlar det om den femte grundsmaken, umami. Ost är nämligen rena umamibomben, speciellt lagrade sådana. Umami har en enastående förmåga att förhöja andra smaker, maten smakar helt enkelt mer om det är ost i.

Själv har jag svårt att tänka mig ett liv utan ost. När jag någon gång ska göra mig till och bjuda veganvänner på middag stupar det alltid vid osten. Jag älskar grönsaker, men vill så gärna bryta över en bit feta, riva över lite parmesan, gratinera med gruyère – och så vidare.

Under de senaste åren har jag bott större delen av året i New York. Världens bästa stad på många vis, men en torrlagd öken när det gäller smakrika ostar. Jag får kuska Manhattan runt för att hitta en efterlängtad bit prästost eller västerbotten. Det är då man inser hur fantastiska våra svenska ostar är.

Och varje land har ju sin egen osttradition. Det är som om själva matkulturen speglas i ostens väsen. I dag hyllar vi osten. Slå till på alla tre eller nöj dig med en av rätterna. För allt blir godare med ost.

Mia Gahne/TT

---------------------------------------

RECEPT

Ädelostcrostini med persikor

Busenkel liten förrätt, men helt suveränt smarrig. Välj helst en riktigt krämig ädelost.

För 4 portioner, 20 minuter

cirka 150 g krämig ädelost, t ex St Agur eller Kvibille

2 persikor

1/2 citron

2 tsk akaciahonung + extra

olivolja

1 näve rucola eller andra små salladsblad

4 skivor frukt- och nötbröd

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skär ett kors i persikorna med vass kniv och doppa dem i kokande vatten i cirka en minut. Låt svalna i isvatten. Dra av skalet och skär fruktköttet i klyftor. Försök hålla dig över en skål så att saften samlas i skålen när du skalar och skär. Tillsätt pressad citron och honung med saften och vispa ihop till en dressing med lite olivolja. Vänd ned persikor och rucola tillsammans med dressingen.

Rosta brödet, pensla med lite olivolja och strö över flingsalt. Bred ut osten på mackan. Fördela persikorna och rucola ovanpå. Krydda med flingsalt och nymalen peppar och ringla över lite extra honung.

Chèvrefyllda kycklingbröst med parmesanrostad blomkål

Chèvre är en av de mest tacksamma ostarna att ha i mat. Ett tips är att skiva den med tandtråd, så går det enklare.

För 4 portioner, 1 timme

Kyckling:

cirka 100 g chèvre eller annan mjuk getost

4 kycklingbröst

2 skivor parmaskinka

grillad paprika

några kvistar färsk salvia

salt

nymalen peppar

Blomkål:

1–2 dl färskriven parmesan

1 blomkålshuvud

1 gul lök, skivad

färsk timjan

5 vitlöksklyftor med skal

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skiva chèvren, det går enklast om man använder tandtråd.

Bryn kycklingen hastigt runt om tills den fått färg. Salta och peppra. Skär upp ett längsgående snitt i sidan.

Dela skinkskivorna på mitten. Fyll filéerna med chèvre, paprika, parmaskinka och salviablad. Stäng med tandpetare.

Skär blomkålen i buketter. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lök, timjankvistar och vitlöksklyftor. Ringla över olivolja.

Ställ in dem i ugnen på 200 grader i tio minuter. Ställ in kycklingen bredvid i cirka 15–20 minuter eller tills blomkålen nästan mjuknat och kycklingen är genomstekt. Strö parmesan över blomkålen mot slutet innan du tar ut allt.

Ljummen brie med calvados, valnötter och äpplen

Det händer något magiskt med brie när man värmer den. Det här är ett trevligt sätt att servera den på.

För 4 portioner, 15 minuter

200-250 g brie, helst en hel liten tårta

1 äpple, urkärnat

1/2 citron

3 msk calvados

1 msk råsocker

1/2 dl valnötter, grovhackade

salta kex

Skär äpplet i klyftor, pressa över citronsaft.

Lägg osten på ett ugnssäkert fat, häll på calvados, strö över socker och nötter och äpplen.

Kör in hela härligheten i ugnen i 200 grader i åtta till tio minuter. Servera med salta kex och ett litet glas calvados.

Att dricka till

Hunter's Sauvignon Blanc , 2014 (6202), 109 kronor.

Alkoholfritt: Natureo Free Muscat 2012 (1912), 49 kronor.

Mer läsning

Annons