Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pannkakor med variation

/
  • Att blanda rotfrukter i pannkakssmeten är ett utmärkt sätt att göra dem lite matigare. Dessa ljuvliga rotfruktsplättar smakar fantastiskt med en krämig lax- och räkröra.
  • Crepes är alltid gott. Dessa är fyllda med en härlig höstblandning av trattkantareller, spenat och ricotta.
  • Räkna med att de första pannkakorna inte blir perfekta. Tycker du att det är knepigt att vända dem brukar det gå lättare i en plättlagg.

Säg det med en pannkaka.

Maffig, fylld eller söt.

Det finns en pannkaka för varje smak.

Annons

"Pannkaka, maträtt tillagad av mjöl, ägg och mjölk." Det är Nationalencyklopedins beskrivning av en av våra käraste köksfavoriter. En något torftig beskrivning kan tyckas av denna barndomens jubelrätt.

Det var ju trots allt höjden av lycka när det serverades pannkakor efter ärtsoppan i skolan. Och de var inte ens särskilt goda. Inte som farmors, hon som spetsade sina med vaniljsocker och gräddade dem så där föredömligt lövtunna. Men det var ju ändå p-a-n-n-k-a-k-o-r! I skolan! Det var nästan som att få tillåtelse att äta godis på lektionerna.

En långkörare
Sverige har gamla traditioner av så kallad mjölmat. När männen i familjerna arbetade som hårdast hade de ofta mjölbaserad mat med sig till jobbet, som pannkakor eller palt. Förr lagades pannkakorna ofta med kornmjöl och fick en annan, lite speciell, smak.
Det finns många anledningar till att just pannkakan överlevt och finns i så många varianter världen över. Den kräver inga specialingredienser utan kan lagas av sådant man ofta har hemma. Den går att variera i det oändliga. Och den tål att sparas och kan ätas kall dagen efter.

Som efterrätt
I dag bjuder vi på pannkakor med variation. Jag tycker att det känns kul att göra dem lite matigare än att bara servera med sylt och grädde eller glass.
Eller också gör man både och. Börjar med matigare sällskap och avslutar med sötare pannkakor som dessert.

Testa att strö över lite kokos och gratinera pannkakorna eller plättarna i ugnen en stund. Servera varma med valnötsglass och lönnsirap. Himmel och pannkaka så gott!

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons