Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personliga sillar i jul

/

Ingen jul utan sill.

Men varför inte smaksätta den på nytt sätt?

Ge dig ut på upptäcktsresa bortom löksillens förutsägbara land.

Annons

Få saker är väl så obligatoriska som sillen på julbordet. Även om det finns några stackare som ratar denna briljanta omega-3-källa så ska den ändock fram på bordet. Till varje pris.

Sill på julen är lika nedärvt i vår kultur som jordgubbar på midsommar. Det hör liksom till. Skippa gärna julklapparna, men skrota aldrig sillen. Icke förhandlingsbart.

Och sill är dessutom ett av de få inslagen på julborden som skulle kunna passera för nyttiga. Tyvärr är det ofta en hel del socker i inläggningarna och kanhända lite väl mycket majonnäs här och där för att hälsoprofeterna ska jubla. Men det kompenseras å andra sidan med det extremt nyttiga fiskfettet som vi borde käka betydligt oftare.

 

Många gör det bekvämt för sig och nöjer sig med att skruva av locket på ett antal köpta burkar. Jag har all förståelse för beteendet och gör det själv när det kniper. Men det är faktiskt ingen konst att blanda till sin egen sill nuförtiden.

Den fiffiga femminuterssillen kan täppa igen näbben på de vassaste kritikerna. Allt är klart, tillsätt dina egna favoritsmaker. Omöjligt att misslyckas. Låter man sedan de små sillstjärtarna stå till sig och samla smak några timmar blir resultatet klockrent.

Med färdiginlagd sill blir det också både enklare och billigare att göra många olika sorter. Och är det inte just precis det som vi sillvänner vill åt? Känslan av att få prova sig fram och enväldigt kröna konungen av sillbordet? Ju fler sorter man får smaka desto roligare blir det.

Se recepten nedan som inspiration. Följ dem slaviskt om du är räddhågsen av dig, men att laborera fram sitt eget sillrecept är som att ge en julklapp till sig själv.

Och skulle du ändå tycka att det känns krångligt och tidsödande - piffa åtminstone till köpeburkarna. Spetsa senapssillen med dijonsenap och färsk dill, kör i nyskivad rödlök och några citronskivor i löksillen och dofta en dos curry över currysillen. Inget är så bra att det inte kan göras bättre.


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons