Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Picknick på skogens skatter

/
  • Våga variera olika sorters svamp och våga smaksätta den lite djärvare är Jens Linders bästa råd.
  • Dill och svamp är en smått ovanlig ombination som Jens Linder gillar skarpt.
  • Vissa matsvampar har en skaldjurssmak som man bör ta vara på. Här en macka med kräftstjärtar och svamp.

Svamp är mer än kantareller.

De svenska skogarna är en skattkammare fylld av matsvamparnas doldisar.

Fråga bara Jens Linder - matskribent, kock och svampfantast.

Annons

Allt är mormors fel. På sjuttiotalet släpade hon med sig lille Jens och hans tvillingsyster på svampjakt i de halländska lövskogarna. Han lärde sig tidigt att älska svamp, både att äta och plocka den. Mormor hade skapat en livslång kärlek.

 

Nyligen släpptes beviset på Jens Linders innerliga passion: boken Svamplycka (Bonnier Fakta), som han stretat och gnetat med under två års flitigt svampletande tillsammans med svampexperten Pelle Holmberg. Men självklart också en rackarns massa lagande. För det är trots allt i köket som Jens gör sina allra bästa svampfynd.

- Det finns så otroligt många sorters fantastiska matsvampar. Eftersom de både smakar och ser så olika ut skapar det enorma möjligheter i köket. Många är så oansenliga att de aldrig blir plockade. Mandelriska ser till exempel för jävlig ut, men den är underbar i stuvningar.

 

För att demonstrera vad han pratar om bjuder han på svamppicknick i det gröna. Bland annat en fullständigt magisk svampsoppa gjord på fårticka, kärlek och ostronskivling, samt en grabbnäve dill.

- Dill och svamp är en lite ovanlig kombination som jag gillar. Över huvud taget tycker jag att vi är för mesiga när det gäller att tillaga svamp. Vi är så skraja för att ta död på den "heliga" svampsmaken. Det är en jäkla dum fördom, vi borde våga krydda och experimentera mycket mer.

 

Jens Linder är kock från början, men är numera även matskribent och kokboksförfattare. Han kan reta sig på restaurangvärldens nonchalanta syn på svamp.

- I början blev jag nästan chockad över hur restaurangköken ignorerade vild svamp. Om jag startade en restaurang skulle jag låta personalen gå ut och plocka svamp tillsammans en gång i veckan.

Jens anser att vi lever i en alldeles för kantarellfixerad värld.

- Visst är den god, men det är inte den allra godaste svampen. Utomlands är den inte alls lika stor. Det finns ju så mycket mer att upptäcka.

 

Det stora lyftet för egen del kom när Jens Linder gick en svampkurs med sin fru. Då utökades repertoaren från fyra sorter till ett tjugotal. Numera är svamp ett sätt att leva.

- Det är en sån intensiv njutning att plocka svamp, och jag älskar att gå i skogen. Vi lever i ett fantastiskt svampland och skulle säkert kunna starta svampcharterresor hit. För svamp smakar aldrig så gott som när man plockat den själv.

 

Mer läsning

Annons