Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pimpa din köttfärslimpa

/

Det är hög tid för köttfärslimpans upprättelse. Vi introducerar Köttfärslimpa 2.0. Pimpa din limpa efter tycke och smak.

Annons

Sambon pustar och suckar misslynt när jag glatt meddelar att det föreligger stora möjligheter att få köttfärslimpa till fredagsmiddag, eftersom tre dylika ska fotograferas under dagen.

"Köttfärslimpa?!... Njae! Kan man dricka vin till det? Känns inte så kul."

Harmsen beger jag mig till provköket, huffar och puffar och skapar magi i limpform dagen lång. Alldeles för många timmar senare serveras karlsloken en skiva Southwestern Spicy Pork Meatloaf som får honom att tystna. Utan minsta skam i kroppen tigger han om en skiva till. Med vin till.
Ha!

Nya tider
Eftersom ingen mänsklig mage mäktar med tre bjässelimpor fördelade jag dem systerligt till alla i min närhet. Under hela helgen trillade det in lyriska sms i telefonen. "Så här har aldrig köttfärslimpa smakat förut!" "Grym limpa!"

Och det är precis vad jag vill ha sagt med den här artikeln. Folk har på tok för många fördomar om köttfärslimpa. Visst har det serverats stentrista köttfärslimpor i diverse skol- och personalmatsalar genom åren. Kanske din mormor gjorde en färglös och smaklös historia på sin höjd påhejad av en dos finmalen vitpeppar.

Men det är nya tider nu. Moderna människor smaksätter köttfärslimpan precis som vi vill. Släng i vad hjärta, huvud och hyllorna haver. Sånt du gillar, sånt du är sugen på och sånt du har tillgång till. Variera mellan olika färser och smaker.

Skön glaze
Det är bara att laborera sig fram. Tänk på att smeten ska vara så fluffig som möjligt för att limpan inte ska bli för kompakt och stabbig.

Följ grundreceptet härintill, smaksätt med egna önskemål eller testa någon av de tre höjdarlimporna. Sedan är det bara att pensla på någon skön glaze, pynta med färska örter eller varför inte klä in hela härligheten i bacon?

Köttfärslimpan årsmodell 2011. Kan få tyst på de flesta.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons