Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Primörer gör livet värt att leva

/
  • Sparris med tryffelmajonnäs, mozzarella och parma. Enkelt och vanvettigt gott.
  • Att blanchera rädisor är ett förnämligt sätt att få dem att byta skepnad. Både utseendemässigt och smakmässigt.
  • Morötter passar fint att tillaga i foliepaket. Bara att slänga på grillen och njuta tillsammans med kött- eller fiskbiten.
  • Salig på potatis och dill.

Äntligen, äntligen börjar de svenska primörerna dyka upp - som utsökta tack för att vi stått ut med denna evighetsvinter.

Unna dig en präktig primörfrossa.

Annons

Det bästa med riktigt bra råvaror är att de kräver minimal ansträngning i köket. Och dit hör sannerligen pinfärska primörer. Ångkoka dem i någon minut, släng på en klick smör och strö över lite flingsalt. Voilà! En favoriträtt som heter duga. Omöjlig att tröttna på dessutom.
Är man på sitt mer ambitiösa humör går det geschwint att piffa till härligheten med lite rivet citronskal och nyhackad dill. Svårare än så behöver det inte vara att uppnå salighet på tallrik.


Överkoka inte
Är det något som är knepigt så är det väl i så fall att hålla det enkelt. Ingen primör förtjänar att överkokas. Det är en skymf mot primörens finstämda milda smaker, som kräver kort och kärleksfull behandling.


Ta den svenska sparrisen som exempel. En ljuvlig delikatess. Att koka spänsten ur den är ett värre brott än att servera den med ketchup. Nä, hellre då bara bryta av de gröna stänglarna och slänga dem i stekpannan med lite olivolja och flingsalt någon minut. Ett säkrare - och enligt mig godare - sätt att hålla krispigheten vid liv.


Använd teststicka

Vit sparris skalas och läggs i kokande vatten. Tag bort från plattan och låt stå tills vattnet svalnat. Grym metod för att undvika sladdriga och sorgligt slokande sparrisar. Annars gäller det att vara flitig med teststickan.


Späda morötter kokas på några minuter. Testa med sticka. Ett smart knep är även att svepa in dem i folie tillsammans med lite färska örter, en klick smör och kanhända en slatt vitt vin. Perfekt att lägga på grillen (ugnen funkar så klart den också). Lite grövre morötter kan förkokas och få ny stuns med samma koncept.


Vitlök som sällskap
Och finns det egentligen något godare än små nykokta pytterödbetor? Smula över lite fetaost, ringla över olivolja och på med en näve färsk oregano. Himmelskt. Alternativt servera dem rätt upp och ned med en klick maffigt vitlökssmör som enda sällskap.
Primörer är helt enkelt naturens tröst till vintertrötta människor. Ett delikat hopp om en lång, fin grönsakssommar.


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons