Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Primörer i olika valörer

/
  • Sparris och nötter är en smått magisk kombo. Här med brynt smör och forellrom.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Primörer passar ypperligt till grillat. En pepprig biff med citrontryffelsmör får sällskap av parmesansvängda primörer.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Rädisor är en lite underskattad primör. Här får de komma till sin rätt en superfräsch sallad med limedressing, gurka och krämig burrata.   Foto: Janerik Henriksson/TT

Primörer får det att pirra i bröstet, så där som bara våren kan. För äntligen börjar de svenska dyka upp.
Unna dig en präktig primörfrossa.

Annons

Det bästa med riktigt bra råvaror är att de kräver minimal ansträngning i köket. Och dit hör sannerligen pinfärska primörer. Koka dem i någon minut, släng på en klick smör och strö över lite flingsalt. Voilà! En favoriträtt som heter duga. Omöjlig att tröttna på dessutom.

Är man på sitt mer ambitiösa humör går det geschwint att piffa till härligheten med lite rivet citronskal och nyhackad dill. Svårare än så behöver det inte vara att uppnå salighet på tallrik.

Är det något som är knepigt är det väl i så fall att hålla det enkelt. Ingen primör förtjänar att överkokas. Det är en skymf mot primörens finstämda milda smaker, som kräver kort och kärleksfull behandling. De ska i princip bara ned i kastrullen och vända.

Olika sorters primörer kan dessutom kokas tillsammans. Tänk efter vilka som borde ta längst tid och släng i dem först. Piggingar som sockerärter, rädisor och sparris åker i allra sist, eller avnjuts helt enkelt råa.

Allmänna primörtips:

Vit sparris måste skalas, men grön sparris behöver inte skalas. När du bryter av stjälkarna försvinner den torra delen naturligt.

Rädisor blir vackert rosa och ljuvligt milda när de kokas hastigt.

Lägg nykokta primörer i ett bad med isvatten, så blir de härligt krispiga.

Tillsätt lite socker till kokvattnet så behåller primörerna sin fina färg.

Grön sparris är gott att grilla eller steka. Riktigt färsk är den även supergod rå.

Späda morötter kan bakas i foliepaket i ugnen. Häll gärna i lite vitt vin, smör och färska örter.

Ångkokta primörerna behåller både smaken och alla nyttigheter. Ångkoksinsatser finns att köpa i butik, alternativt ett durkslag och bottenskyla vatten i en vanlig kastrull.

_ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Citronkokt sparris med hasselnötssmör och forellrom

Sparris och rostade nötter är något så makalöst gott ihop. Och lite brynt smör gör knappast saken sämre.

Till 4 portioner, 20 minuter

1 bunt vit sparris

1 tsk socker

1 tsk salt

1/2 dl citronsaft

1 dl g hasselnötter

smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

80 g forellrom

körvel eller gräslök

Ansa och skala sparrisen. Koka den vita sparrisen i vatten med socker, salt och citron i tre till fem minuter beroende på tjocklek. Dra bort kastrullen och låt stå i ytterligare fem minuter. Häll sedan av kokvattnet.

Rosta under tiden nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta gott. Svep in dem i en kökshandduk och gnid av skalet så gott det går. Grovhacka.

Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt och tillsätt nötterna.

Lägg upp sparrisen på ett fint fat. Häll över nötsmöret. Peppra, salta och garnera med forellrom och örter.

Servera ljummet som förrätt eller som tillbehör till fisk.

Rädis- och gurksallad med limedressing och burrata

Rädisor är en personlig favoritprimör. Sällan smakar de bättre än i det här ljuvliga sällskapet…

Till 2 portioner, 10 minuter + 30 minuters marinering

1 knippa rädisor, i kvartar

3 vitlöksklyftor

1 slanggurka

1 liten nypa chiliflakes

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

2 msk limesaft

1/2 dl olivolja

blandade örter

nymalen svartpeppar

1 burrata eller buffelmozzarella

flingsalt

Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem lätt med knivbladet. Skala gurkan lite slarvigt, dela på längden och skiva grovt. Lägg vitlök, gurka, chiliflakes, socker, salt och en matsked limesaft i dubbla plastpåsar eller i en ziplock. Förslut, skaka väl och kläm lätt på påsen så att gurkan börjar vätska sig. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.

Låt rinna av, men spara cirka två matskedar av vätskan. Ta bort vitlöken. Vispa ihop den sparade vätskan med resten av limesaften och två matskedar olivolja. Tillsätt den marinerade gurkan, rädisor och örter. Salta och peppra.

Arrangera på tallrik, placera burratan i mitten och bryt den eventuellt i grova bitar. Ringla över resten av olivoljan. Strö över flingsalt och peppra lite extra.

Pepprig biff med parmesanprimörer och citrontryffelsmör

Grillat och primörer är kalasgott ihop!

Till 4 portioner, 30 minuter

4 bitar ryggbiff eller entrecôte, à cirka 150 g

1 tsk hel svartpeppar

1 tsk torkad grönpeppar

1 tsk rosépeppar

flingsalt

cirka 800 g blandade primörer, t ex rädisor, sparris, färskpotatis

100 g smör, rumsvarmt + ev. till stekning

1-2 tsk tryffelolja

olivolja

1 citron

50 g hyvlad parmesan

Ta fram köttet i god tid och torka av det med hushållspapper. Stöt alla pepparsorterna i en mortel, tillsätt lite flingsalt och klappa in köttet ordentligt runt om. Låt vila medan du gör resten.

Ansa primörerna. Koka dem i lättsaltat vatten efter tillagningstid så att de blir precis knappt färdiga. Låt rinna av.

Blanda under tiden smöret med tryffelolja, lite i taget, och rivet citronskal. Smaka av med salt.

Grilla eller stek biffarna i olja i någon minut på varje sida, beroende på hur rött kött du vill ha. Låt vila medan du gör i ordning primörerna. Hetta upp olja i en vid panna. Sväng runt primörerna, pressa över lite citronsaft och hyvla över parmesan.

Servera biffarna med citrontryffelsmör och parmesanprimörer.

Att dricka till:

Castello di Ama (72459), 145 kronor.

Alkoholfritt: Natureo (1912), 49 kronor.

Mer läsning

Annons