Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rabarb – surstång med många möjligheter

/
  • Mandel och rabarber är väldigt gott ihop. Här samsas de i en läcker kaka.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Jordgubbar och rabarber är en suverän kombination. Tillsammans ger de smak till de här läckra glasspinnarna.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Rostade rabarber med betor och fetaost blir en härlig sommarsallad.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Rabarberchutney med rökig chilismak är gott till grillat.   Foto: Janerik Henriksson/TT

Rabarber är vårkänsla på stam. Njut den medan den är som allra bäst.
Lycka är att äga ett rabarberstånd.

Annons

Just precis nu är det läge att ge sig ut på rabarberjakt. Så här års är stjälkarna fortfarande späda och söta och fyllda med vårens yrvakna optimism.

Strikt räknat klassas faktiskt rabarbern som en grönsak, vilket kan vara värt att komma ihåg. Den djärve kan mycket väl sätta sting på salladen med några skivade syrliga rabarberstjälkar, eller också rosta dem i ugnen för en lite snällare syra.

Tänk på att rabarber aldrig får tillagas i aluminiumkastruller, då frigörs metallen och går rakt ut i kroppen. Oxalsyran i rabarber ska man också se upp med, speciellt om någon har anlag för njursten. Problemet kan dock kompenseras genom att man tillsätter mycket mjölkprodukter, även om det numera finns flera sorter med lägre oxalsyrehalt, som till exempel Emblitz.

Det finns uppemot hela 600 arter. Den allra vanligaste i både trädgårdar och butiker är Victoria. Färgen varierar väldigt. Vill man ha fin rosa nyans på sina rabarberverk gäller det att välja en sort som är så röd som möjligt rakt igenom, till exempel Elmsfeuer.

Stjälkarna ska vara spröda och fasta, samt ge ifrån sig saft när man bryter av dem. De kan förvaras upp till en vecka i kylskåp. De passar utmärkt att frysa, men bör helst inte ligga framme för länge i rumstemperatur.

Ryck bestämt men försiktigt upp rabarbern från sin växtplats i|stället för att skära av den. Då skyddar du ståndet från röta och sjukdomar.

Rabarbern är värd att vårda. Ett av våra godaste vårtecken.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Rabarberkaka med mandel

Mandel och rabarber är en ljuvlig kombination.

Till 8 portioner, 2 timmar

500 g rabarber

225 g smör

100 g skållad mandel

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

1 vaniljstång, urskrapad

2 ägg

1/2 dl grekisk yoghurt

crème fraiche eller vispgrädde till servering

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en kak- eller pajform (cirka 23 centimeter). Lägg undan några rabarberstjälkar och skär resten i centimeter tjocka skivor.

Blanda mandel, mjöl, bakpulver och salt till en fin sand i en bunke.

Kör smör, socker och vaniljfrön tills det blir fluffigt i en mixer. Tillsätt ett ägg i taget och mixa emellan, tills du har en ljus och fluffig smet.

Sänk hastigheten, tillsätt mjölblandningen och sedan yoghurt. Blanda i den skurna rabarbern och skrapa ned smeten i formen med en slickepott. Släta till ytan och fördela de hela stjälkarna ovanpå. Placera formen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i cirka 60-70 minuter eller tills ytan fått fin färg och kakan känns torr med en sticka.

Låt svalna och servera med en klick crème fraiche eller vispgrädde.

Rabarber- och jordgubbsglass på pinne

Vuxenglass med mersmak. Jordgubbar och rabarber är som gjorda för varandra. De passar lite extra bra ihop i de här yoghurtglasspinnarna.

Till 8-10 glasspinnar, 5 timmar

3 rabarberstjälkar, skivade

500 g jordgubbar, i bitar

1 1/2 dl apelsinjuice

1 krm salt

1-1 1/2 dl grekisk yoghurt, 2 procent

1 dl akaciahonung

0,5 l vatten

Koka upp rabarber, jordgubbar, apelsinjuice och salt med vatten i en rostfri kastrull, och sjud i 3-4 minuter. Låt svalna. Fiska upp lite rabarber och jordgubbar med en hålslev och lägg åt sidan.

Sila resten lite snabbt och häll upp ungefär en deciliter av vätskan i en matberedare. Tillsätt yoghurt och honung och mixa till en slät smet. Rör i den sparade frukten. Häll upp i isglassformar. Frys i en timme. Stick i pinnar. Frys i ytterligare 3-4 timmar.

Doppa botten snabbt i varmt vatten för att få loss glassarna.

Betsallad med rostad rabarber och feta

Det är kul att använda rabarber i maten. Rostar man dem i ugnen blir de lagom mjuka.

Till 4 portioner, 80 minuter

300 g rabarber, skurna i stora bitar

800 g betor, gärna olika färger

2 msk strösocker

1 msk äppelcidervinäger

1 msk honung

2 msk olivolja

1/2-1 tsk chipotlechili

salt

nymalen svartpeppar

1 purjolök, tunt skivad

150 g feta

färsk oregano

Koka betorna i lättsaltat vatten (var för sig om du har olika färger) tills de knappt blir mjuka, eller rosta dem i ugnen insvepta i folie i 200 grader. Låt svalna, dra av skalet och skär i klyftor.

Blanda rabarber och socker, lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 10 minuter tills de mjuknat lätt utan att bli mosiga.

Vispa ihop vinäger, honung, olja och chili. Smaka av med salt och peppar.

Blanda betor, rabarber (med eventuell vätska), purjolök och dressing. Bryt över osten och garnera med oregano.

Rabarberchutney med chipotle och ingefära

Suveränt tillbehör till grillat. Reglera styrkan med mängden chipotle.

Till 1 burk, 30 minuter

500 g rabarber

1 gul lök, finskuren

2 vitlöksklyftor, tunt skivad

cirka 1 tsk chipotlepaste (beroende på hur starkt du gillar)

1 kanelstång

3/4 dl honung

2 msk rödvinsvinäger

2 tsk salt

1-2 msk färskriven ingefära

4-5 kvistar färsk timjan

Skär rabarbern fint. Häll i en rostfri kastrull tillsammans med övriga ingredienser och låt sjuda i cirka 10-20 minuter tills den tjocknat något. Jag tycker det är gott när det är lite "al dente", det vill säga inte riktigt mjukkokt. Fiska upp timjankvistarna och kanelstången.

Häll upp i varma väl rengjorda glasburkar och förslut.

Servera till grillat.

Att dricka till:

Det torra fruktvinet Rabarber (71079), 182 kronor.

Alkoholfritt: Rabarbernektar (1942), 39 kronor.

Mer läsning

Annons