Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rabarbern träder fram

/

Rabarber i maten - går det? Jajamensan. När vi förätit oss på rabarberpaj är det dags att stoppa rabarbern i maten. På köpet får vi en piffig syra och en skön smak av sommar.

Annons

Det är en väletablerad sanning att rabarbern är som allra godast när den är späd och just poppat ur jorden som ett välkommet vårtecken. Men rabarbern fortsätter att enträget växa vidare en bra bit in på sommaren. Och det finns trots allt en gräns för hur många rabarberpajer en människa både orkar baka och sätta i sig.

Håller sig i bakgrunden
Varför då inte utnyttja denna fenomenala växt som den grönsak den egentligen är och slänga några stjälkar i maten? Även om rabarbern har en distinkt smak överröstar den inte andra smaker när den hamnar i matlagningen, utan lägger sig fogligt i bakgrunden.
Handen på hjärtat så är vi faktiskt lite dåliga på att ta tillvara denna älskade kulturväxt. Annat var det förr. Då hyllades den som en medicinalväxt med tusenåriga anor inom kinesisk medicin. Så småningom nådde den Europa, där den till en början mestadels tjänstgjorde som magmedicin för att sedermera hamna i våra mormödrars kompotter och krämer.
Trist Victoria
Även om många svenskar har rabarberstånd i sina trädgårdar vet de flesta förhållandevis lite om rabarbern. Visste du till exempel att det finns över 600 sorter? Victoria är den allra vanligaste och tyvärr en smula småtrist både när det gäller färg och smak, men den ger rikliga skördar. Av rabarberkännare brukar den därför snarare betraktas som bulkväxt än delikatess.
Fin till fet fågel
Det finns ett liv för rabarbern utanför pajformen. Den mjuka syrliga smaken gör sig fint till fläskkött, fisk och fågel - gärna av det lite fetare slaget. Rabarber och gåslever lär till exempel vara en delikatess. Jag har inte testat just den kombinationen, men gillar tanken på att introducera rabarbern för nya bekantskaper i köket.
Prova du också. Nedan följer några recept att inspireras av. Följ dem till punkt och pricka eller utmana dig själv och gå loss med rabarbern bland kastrullerna. Misslyckas du kommer det snart nya stänglar. Rabarbersäsongen är underbart lång.
Mia Gahne/TT Spektra

Mer läsning

Annons