Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest och frossa med skaldjur

/
  • Äntligen en månad med R i! Dags för skaldjursfest.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Gratinerade ostron på Rockefellervis. Ett klassiskt amerikanskt recept som är lätt att göra själv   Foto: Christine Olsson/TT
  • Skaldjurspasta är aldrig fel. Här en läcker frutti di mare med mycket av havets goda.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Dippa havskräftorna i en läcker rökig och het dipp.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Öppna och lossa köttet i ostronet försiktigt.   Foto: Henrik Montgomery/TT

September är skaldjurstid. Frossa i havets frukter och njut så mycket du orkar. Nu blir det skaldjursfest.

Annons

När jag var liten gillade jag inte kött. Sås och potatis räckte fint för mig. När jag kom på den bländande idén att jag skulle bli vegetarian kontrade mor min med ett: "Men då får du ju inte äta räkor".

Räkor var, förutom saltgurka, det godaste jag visste. Jag kunde sätta i mig kilovis innan jag ens nådde upp till köksbordet. Mamma insåg väl hur besvärligt det skulle bli att ha en vegetarian vid sin barm. Därav hotet med indragna räkor. Förmodligen var hon fullt på det klara med att det finns gott om "vegetarianer" som äter både skaldjur och fisk. Men det tänkte hon knappast förklara för mig.

Jag valde räkorna. Och det har jag fortsatt med. Så fort det vankas skaldjur är jag där och hugger som en haj.

Det är något med den fräscha sältan i kombination med den sublima sötman som går rakt in i min smakbank. Skaldjur är också något av det enklaste som finns att tillaga. Antingen käkar man dem bara rätt upp och ned, kanske med en god "majo" och några rostade brödskivor. Eller också gratinerar man dem i ugnen, slänger dem i pastan, lägger dem på grillen, ångar dem i vin, och så vidare …

Det enda man ska se upp med är att tillaga dem för länge. Skaldjur blir lätt sega om de ligger på värmen för länge. De ska dofta fräscht av hav när du köper dem och de bör helst ätas så fort som möjligt när de är färska. Köp gärna MSC-märkta produkter om du hittar.

Efter att ha hållits på halster under alla dessa sommarmånader utan R kan vi skaldjursfans äntligen få lov att frossa hämningslöst bland blötdjuren. Så ställ till med skaldjursfest redan i kväll – om det så bara handlar om ett nät musslor eller en näve räkor.

Skaldjur har inbyggd festblåsa. Allt blir liksom lite glammigare med skaldjur på bordet.

Mia Gahne/TT

---------------------------------------------

RECEPT

Rockefeller-ostron

Min variant av ett klassiskt amerikanskt recept som är lätt att göra själv – när du väl lyckats öppna ostronen …

För 4 portioner, 20 minuter

12 ostron

3 skivor bacon

50 g babyspenat

1 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta

25 g smör eller 1/2 dl olivolja

1 dl smulat dagsgammalt bröd

1 msk Pernod

1/2 tsk fänkålsfrön

rivet skal av 1/2 citron

cirka 1/2 tsk tabasco

salt

nymalen peppar

grovt salt

1/2 dl färskriven parmesan|

citronklyftor

Öppna ostronen, lossa köttet försiktigt, men låt det ligga kvar i spadet i ena skalhalvan.

Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar.

Kör bacon, spenat, persilja och vitlök i mixern. Häll upp i en skål.

Mixa sedan smör eller olja, bröd, Pernod, fänkålsfrön, rivet citronskal och tabasco. Häll sedan i spenatröran och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp grovsalt på en plåt och fördela ostronen ovanpå så att de står stadigt. Klicka på cirka en matsked av spenatröran på varje ostron. Toppa med parmesan.

Gratinera i cirka fem till sju minuter i 225 grader under grillelementet eller till ytan får fin färg.

Servera med citronklyftor.

Pasta frutti di mare

En god skaldjurspasta är aldrig fel. Här kan du in princip slänga i vad du kommer över, men låt inte skaldjuren koka för länge, då blir de sega.

Till 4 personer, 30 minuter

400 g spaghetti eller linguine

olivolja

1 liten gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

cirka 1/2 tsk chiliflakes

cirka 300 g färska hjärt- och/eller blåmusslor

100 g bläckfisk, rensad och skivad

4 havskräftor

cirka 150 g räkor med skal

cirka 150 g romanticatomater, halverade

1 dl torrt vitt vin

1/2 citron, saften

salt

nymalen svartpeppar

färsk bladpersilja, grovhackad

Koka pastan al dente, enligt anvisningarna på paketet. Spara en kopp av kokvattnet.

Hetta upp en vid kastrull på medelvärme och häll i olivolja, lök, vitlök och chiliflakes. Fräs tills löken mjuknat. Höj värmen och lägg i musslorna och därefter bläckfisk, havskräftor och räkor. Blanda runt som hastigast, tillsätt tomater, vin och citron. Salta och peppra. Låt koka i någon minut, kasta bort de musslor som inte öppnat sig.

Häll i pastan och eventuellt lite av kokvattnet. Låt allt bli varmt, blanda väl och strö över persilja.

Havskräftor med het och rökig majonnäs

Alla ni som älskar havskräftor – här får ni en synnerligen god dipp att servera dem med. Orkar man inte göra egen majonnäs går det bra att fuska med bra färdig (till exempel Hellmann’s) och smaksätta den på samma vis.

För 4 portioner, 15 minuter

cirka 12–16 havskräftor

2 äggulor (rumstempererade)

2 msk smulat dagsgammalt bröd

2 tsk citronsaft

1 tsk dijonsenap

1/2 tsk salt

2 dl neutral raps- eller solrosolja

1/2 tsk liquid smoke

1/2 tsk rökt paprikapulver

cirka 1/2-1 tsk tabasco

2 msk gräslök, finskuren

rostat bröd

Tina havskräftorna i kylskåp över natten om de är frusna.

Lägg äggulor, brödsmulor, citronsaft, dijonsenap och salt i en bunke. Vispa kraftigt, helst med elvisp eller stavmixer.

Tillsätt under ständig omrörning oljan i en tunn stråle, lite i taget, tills det tjocknar. Tillsätt liquid smoke, paprikapulver och tabasco. Smaka av och blanda i gräslök.

Servera havskräftorna med majonnäsen och rostat bröd.

Att dricka till

Sancerre Les Baronnes, 2014 (32253), 165 kronor.

Alkoholfritt: Rawson's Retreat Semillon Chardonnay, 2013 (1911), 55 kronor.

Mer läsning

Annons