Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisk som får simma lugnt i ugnen

/
  • Ugnsbakad laxsida med citron- och örtpesto är en perfekt bjudrätt som är lätt att laga.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Ugnsbakad laxsida med citron- och örtpesto är en perfekt bjudrätt som är lätt att laga.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Misomarinerad ugnsgrillad fisk med fräsch spenatsallad.   Foto: Christine Olsson/TT
  • En mustig tomatsås ger massor av smak till den ugnsbakade fisken.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Ugnsbakad laxsida med citron- och örtpesto är en perfekt bjudrätt som är lätt att laga.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Att laga fisk i ugnen är smidigt, praktiskt och enkelt.   Foto: Christine Olsson/TT

Fisk i ugn är genialt. Enkel matlagning när den är som bäst. Lättlagat och med mycket smak.

Annons

Många av oss är lite skraja för det här med att laga fisk. Ofta helt utan anledning. För så himla konstigt är det faktiskt inte.

Tumregeln är att köra med fräscha råvaror och se till att inte tillaga den för länge. Köper du färsk fisk - fråga när den är fångad. Och välj gärna MSC-märkt fisk, oavsett om du håller dig till färsk eller fryst.

Långsamt eller snabbt

Och precis som när du lagar kött i ugnen blir det oftast godare ju lägre temperaturen är och ju långsammare den bakas. Smakerna hinner att sätta sig och resultatet blir saftigt och gott. Men du kan också välja att göra raka motsatsen - grilla snabbt under grillelementet på hög värme. Rätten får då en helt annan karaktär. Ta ut den precis när den vitnat och lätt faller isär, då undviker du att den blir torr.

Sköter sig själv

I ugnssammanhang kommer en stektermometer väldigt väl till pass. Runt 56 grader brukar vara en idealisk innertemperatur för fisk. Och precis som i de flesta fall är en termometer betydligt mer pålitlig än klockan.

Finessen med ugnslagat är att den sköter sig själv. Du behöver inte vara orolig för att den ska fastna i stekpannan eller koka sönder. Idealisk middagsmat, både till fest och vardag.

Mia Ganhe/TT

RECEPT

-------------------------------

Ugnsbakad laxsida med citron- och örtpesto

Lättlagad festfisk som sköter sig själv i ugnen.

För 6 portioner, cirka 30 minuter

1,2 kg färsk laxsida, gärna utan skinn

2 krukor färsk basilika

1 dl plockad bladpersilja

5 kvistar mejram eller salvia

1/2 dl pinjenötter

1 dl färskriven pecorino

1 citron

1 vitlöksklyfta, skalad och grovhackad

cirka 1 dl olivolja

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

8-10 körsbärstomater på kvist

Att äta till:

smörslungad kokt potatis

lättkokt broccoli

Börja med örtpeston: Mixa hastigt basilika, persilja, mejram eller salvia med pinjenötter (spara några till dekor), pecorino, rivet citronskal och vitlök. Tillsätt olivoljan i en stråle tills det blir en krämig och lagom tjock röra. Blanda väl och smaka av med salt och peppar och citronsaft.

Lägg laxen på bakplåtspapper i en långpanna. Bred peston över och lägg kvisttomaterna vid sidan.

Ugnsbaka i 125 grader tills den får en innertemperatur på 56 grader (tiden beror på hur tjock laxen är). Dekorera med de sista pinjenötterna och de rostade tomaterna.

Servera till smörslungad kokt potatis och broccoli.

Ugnsbakad kolja med mustig tomatsås

Väldigt smakrik fiskrätt som är lätt att laga och lätt att tycka om.

För 4 portioner, cirka 1 timme

600 g koljafilé

salt

nymalen peppar

1 citron

olivolja

500 g gul lök, skuren i halvor och sedan tunt skivad

2-3 vitlöksklyftor, rivna

2 burkar hela tomater, à 400 g

1 nypa socker

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk kanel

2 msk hackad färsk ingefära

1 msk tomatpuré, utrörd i lite vatten

1 1/2 dl torrt vitt vin

cirka 1 dl grovhackad bladpersilja

Att äta till:

pressad potatis eller bulgur

Skölj fisken och klappa den torr med hushållpapper. Salta och peppra. Häll upp olja i en eller två ugnsfasta formar stora nog att rymma fisken i ett lager. Lägg på filén och pressa över saften från citronen. Ställ in i kylen medan du fixar resten.

Hetta upp olivolja i en rymlig tjockbottnad gryta. Tillsätt löken och stek den mjuk under omrörning tills den börjar få lite färg, cirka 10 minuter. Tillsätt sedan en generös nypa salt och vitlök. Stek under omrörning tills vitlöken börjar dofta.

Rör ned tomaterna, krossa dem lite lätt mot kanten med en slev. Tillsätt socker, paprikapulver, kanel, ingefära, utrörd tomatpuré, vin och hälften av persiljan. Smaka av med extra salt och peppar. Låt puttra utan lock tills såsen kokat ihop något och doftar gott, cirka 15-20 minuter. Häll allt över fisken och strö över nästan all resterande persilja (spara lite till dekor).

Baka i 175 grader i ugnen tills fisken vitnat och faller isär, cirka 20-30 minuter. Ös med såsen då och då om den inte täcker fisken helt och hållet.

Servera med pressad potatis eller bulgur.

Misomarinerad grillad fisk med spenatsallad

Det här sättet att ugnslaga fisk har blivit en ny favorit i mitt kök. Kvickt, enkelt och grymt gott. Har du tid - låt gärna fisken marinera längre. Miso är en jäst sojabönspasta som är laddad med umami, den så kallade femte grundsmaken.

För 4 portioner, 25 minuter

400 g fast fisk, t ex lax, marulk eller kolja

1/2 dl ljus misopasta (finns i asiatiska hyllan eller asiatiska butiker)

1 msk honung

1 msk japansk soja

3 cm ingefära, finhackad eller riven

1/2 röd chili, finskuren

1/2 dl olivolja

2 tsk sesamolja

1 citron eller lime

1 påse babyspenat

flingsalt

Att äta till:

Spenatsallad eller jasminris

Dela fisken i fyra portionsbitar.

Rör ut misopasta med honung, soja, ingefära, chili, oliv- och sesamolja. Riv ned skalet av en citron eller lime och pressa i saften från halva. Häll upp blandningen i en tjock plastpåse (typ Ziplock) eller dubbla påsar och lägg i fisken. Se till att all fisk täcks med marinad och kläm lite försiktigt på påsen så att blandningen kommer in i köttet ordentligt. Lägg i kylen i minst 15 minuter. Ju längre du låter det ligga desto mer smak tar fisken.

Grilla 2-3 minuter på varje sida under grillelementet i ugnen på 250 grader (eller i grillpanna). Häll över den återstående marinaden mot slutet.

Blanda spenat med resten av citron- eller limesaften, olivolja och flingsalt.

Servera fisken med spenatsallad och jasminris.

Att dricka till

Oro de Castilla Verdejo, 2014 (2753), 87 kronor.

Alkoholfritt: Paulaner Hefe Weissbier (1993), 13:90 kronor.

Mer läsning

Annons