Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kök utan lök

/
  • Fransk löksoppa är en tidlös klassiker. Perfekt vardagsmat när plånboken börjar sina.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Frittata med massor av lök, är lika med italiensk omelett med massor av smak.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • En ruggigt smarrig dipp med tre sorters lök- gul-, sallads- och vitlök.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Pizzaladière är en sydfransk pizzavariant eller lökpaj om man så vill. Här får löken steka riktigt länge för att få fram den där lena, oemotståndliga smaken.   Foto: Janerik Henriksson/TT

Lök är kökets murbruk. Utan lök faller allting samman. Nu får löken spela förstafiolen - som tack för allt gott.

Annons

Någon, jag minns inte vem, sa upprört för ett tag sedan: "Vem köper en lök?". Det säger en del om lökens roll i våra liv. Att köpa hem en enstaka lök är som att gå till banken och ta ut en tjugolapp i taget. Det är liksom inte lönt. Den kommer att vara slut innan du hunnit hem igen.

Har man inte den användbara grönsaken hemma funkar ingenting. Den ger smak och botten i nästan allt vi lagar. Nio av tio recept börjar med att låta den svettas i en stekpanna eller kastrull.

Men som med alla pålitliga ting i vårt liv är det lätt att de hamnar i bakgrunden och tas för givna. Ingen funderar egentligen över lökens betydelse i vår mat.

När jag för ett antal år sedan fick äran att sitta i juryn för Årets kock var det just en lökpuré som knockade mig. Den var så rasande god, och samtidigt så självklar. Och mannen som låg bakom, Viktor Westerlind, blev dessutom årets vinnare. Under middagen efter tävlingen hade jag förmånen att få sitta bredvid den sympatiske mästerkocken Paul Svensson, som agerat mentor åt vinnaren. Jag var bara tvungen att förhöra mig om hur de hade resonerat.

– Vi visste ju inte vad som skulle hamna i råvarukorgen, men en sak visste vi. Det måste bara vara lök med. Varför inte satsa på att göra något riktigt gott med lök och öva in det i förväg?

Smart drag. Och helt superbt gott dessutom.

Så låt oss hylla löken lite extra.

Mia Gahne/TT

Recept

Fransk löksoppa på mitt vis

För 4 portioner, 1 timme

Här kommer löken verkligen till sin rätt. Mättande, värmande, enkel och billig vardagsmat.

8 gula lökar, tunt skivad

olivolja

1 nypa chiliflakes

1 1/2 l hönsbuljong

3 lagerblad

1 tsk torkad timjan

1/2 dl vitt vin eller torr sherry

4 skivor vitt formbröd

cirka 2 dl riven ost

salt och nymalen svartpeppar

Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Tillsätt chilin och fräs lite innan du lägger i löken. Låt den stekas mjuk, glansig och genomskinlig. Den ska få lite färg, men absolut inte brännas vid. Låt det ta tid. Rör om då och då.

Slå på buljong och tillsätt lagerblad, timjan, svartpeppar och vin. Koka i 30 minuter under lock. Ta av locket och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt.

Rosta brödskivorna. Fördela soppan i fyra ugnsfasta soppskålar. Toppa med bröd och riven ost. Gratinera i 250 grader i 5-10 minuter eller tills osten fått färg. Servera genast.

Lökfrittata med ricotta

För 4-6 portioner, 30 minuter

Frittata är en italiensk omelett. Med mycket lök får den massor av extra smak.

2 stora gula lökar

8 ägg

olivolja

1 dl färskriven parmesan

2 msk rivna basilikablad

1 msk hackad salvia

1 msk hackad rosmarin

250 g ricotta

salt och nymalen svartpeppar

Värm grillelementet i ugnen till 250 grader.

Vispa ihop ägg, parmesan, basilika, salvia, rosmarin, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en ugnsfast stekpanna, gärna teflon, på medelvärme. Tillsätt löken och stek tills den mjuknat, utan att få färg. Sänk värmen och häll över äggsmeten. Klicka över ricotta med en sked.

Stek tills äggsmeten börjar stelna lite grand, cirka 2 minuter. Ställ sedan in hela stekpannan i ugnen och låt stå tills frittatan precis har stelnat och fått fin färg, cirka 7-9 minuter. Låt den glida över på en skärbräda och dela i tårtbitar.

Serveras varm eller rumstempererad.

Trelöksdipp

1 sats, 50 minuter

En läcker och ovanlig dipp som verkligen smakar lök, när den är som godast. Lite sött och nötigt på samma gång. Löken ska steka långsamt och länge för bästa resultat.

2 gula lökar, tunt skivade

2 msk + 1 tsk vegetabilisk olja

2 sardellfiléer

4 vitlöksklyftor, finhackade

4 salladslökar

1/2 dl majonnäs

1/2 dl yoghurt av grekisk typ

1/2 dl crème fraiche

1 tsk worcestershire sauce

salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Chips

Hetta upp två matskedar olja i en stekpanna. Tillsätt lök, sardeller och en tesked vitlök. Stek tills löken blivit mjuk och gyllenbrun, det tar cirka 30-40 minuter. Rör om ofta. Späd med lite vatten om löken börjar fastna i pannan, skrapa loss bitarna som fastnat. Låt svalna något, innan du finhackar alltsammans.

Stek den vita delen på salladslökarna i en gjutjärnspanna med en tesked olja tills löken svartnat alldeles. Hacka fint. Strimla den gröna delen fint.

Blanda den stekta gula löken med sotad och färsk salladslök, majonnäs, yoghurt, crème fraiche, worcestershire sauce och resten av vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

Servera med chips.

Pizzaladière Provençale

För 4-8 portioner, 90 minuter

Ljuvlig sydfransk delikatess. Här är det viktigt att steka löken riktigt långsamt eftersom den tillagas i sin egen vätska. Du vill ha den karamelliserad, inte vidbränd.

cirka 2 kg gul lök, hackad

olivolja

3 vitlöksklyftor, finhackad

1 msk finhackad rosmarin

1 msk hackad timjan

1 msk socker

1 lagerblad

4 tinade smördegsplattor

cirka 12 sardellfiléer

salt och nymalen svartpeppar

Hetta upp en rejäl skvätt olja i en rymlig stekgryta. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin, timjan, socker och lagerblad. Stek långsamt tills löken blir gyllenbrun, cirka 30-40 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra.

Kavla ut smördegsplattorna något till fyra avlånga plattor. Nagga dem med gaffel och bred på löken. Vik upp kanterna en aning runt om. Ringla över lite olivolja, lägg ett par sardellfiléer på varje och toppa med lite extra timjan.

Grädda i 175 grader i 30-40 minuter eller tills kanterna fått fin färg.

Att dricka till

Wisby Pils (nr 1570), 18:90 kronor.

Alkoholfritt: Störtebeker 1402 (nr 1900), 11:90 kronor.

Mer läsning

Annons