Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommarbuffé för alla smaker

/
  • En midsommarbuffé täcker alla smaker och behov.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Små färskpotatisar med löjrom och sparris sitter aldrig fel.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Tunnbrödstrutar med härligt saltstingig röra på lax och kapris.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Midsommarfesten startar med frusen jordgubbsmargarita.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Midsomrig variant av en vanlig smörgåstårta. Här fylld med matjesröra och västerbottenkräm. En riktig kalaskombo.   Foto: Janerik Henriksson/TT

Fira midsommar med buffémingel. Lättsamt och okomplicerat för alla smaker. Festen börjar vid matbordet.

Annons

Traditionerna är väl sällan starkare än när det handlar om midsommar. Vissa väljer att servera sill till lunch och grillat på kvällen. Själv skulle jag ha svårt att avstå från matjessill, färskpotatis, smör, ost, gräslök och gräddfil på min midsommarmiddag. Det ska liksom bara vara så. I min värld är dessutom sill något av det finaste som finns och förtjänar att få sitta i högsätet denna afton.

Men alla firar ju på sitt sätt. Just därför är det så förträffligt att duka upp en buffé som passar såväl sillhatare som jordgubbsälskare. Komplettera med grillat om du vill, men det här i alla fall en bra början och lite inspiration till smårätter att ställa fram på bordet.

Matjestårtan är en helt suverän version av hederlig smörgåstårta och funkar dessutom finfint att laga i förväg. Den blir bara godare av att få stå och gojsa till sig lite. Sedan dekorerar du den efter eget huvud när middag eller lunch nalkas. En sval öl och kanhända "en lille en" till det och midsommarkvoten är maxad.

Ett tips är att satsa på matjessill med kvalité - oavsett hur du väljer att servera den. Lägger du på någon tia extra kan det bli till en totalt oväntad kulinarisk upplevelse. Och köp hellre hela filéer än de färdigskurna som tenderar att bli lite väl sladdriga i konsistensen. Och handen på hjärtat - sill är faktiskt inte jättedyrt. Hellre offra några slantar extra än sitta och sörja sin egen snålhet på midsommarafton över en halvtaskig sillrumpa.

Förutom silltårtan dukar jag upp med lite fingervänlig plockmat som sällskap. Smakerna är självklara så här års: rädisor, gräslök, färskpotatis, dill, jordgubbar, rabarber och sparris. Komplettera gärna med goda ostar, knäckebröd och en maffig sallad. Kanske en schysst grillkorv till barnen.

Svårare än så här behöver det inte vara att sätta lite tvist på midsommarmaten. Tillsätt endast paraply.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

RECEPT

Frusen jordgubbsmargarita

Somrigaste festdrinken. Här får du själv göra matten om du ska servera till många. Det krävs en mixer som tål att krossa is.

1 glas, 10 minuter

3 cl tequila

2 cl pressad lime + 1 klyfta

1 1/2 cl pressad apelsin

1 tsk agavenektar eller akaciahonung, eller efter smak

cirka 1 1/2 dl frysta jordgubbar

is

havssalt

Blanda tequila, lime- och apelsinsaft i en mixer. Tillsätt agave eller honung, jordgubbar och is. Mixa tills du får en slät blandning. Smaka av om du vill ha mera nektar/honung, syra eller sprit.

Häll upp salt på ett tefat. Gnid kanten på glaset med limeklyftan och doppa sedan i saltet. Häll upp drinken i glaset, fyll eventuellt på med iskuber för att hålla den kall. Garnera gärna med extra lime eller färska jordgubbar. Servera genast.

Minipotatisar med löjrom och sparris

Enklast tänkbara, men ack så vackert och gott.

Till 10 stycken, 20 minuter

10 små färskpotatisar

1 dl crème fraiche

1 knippe grön sparris

80 g löjrom

nymalen svartpeppar

Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten tills den nätt och jämnt är klar. Den måste fortfarande hålla ihop. Lägg i sparrisen den sista minuten (inte mer, gärna kortare). Låt rinna av och svalna.

Skär av en "fot" och ett "tak" på potatisarna. Bred på en liten klick crème fraiche, toppa med löjrom och en sparrisknopp. Peppra rejält och lägg upp på fint fat eller bricka.

Matjestårta med västerbottenkräm och rädisor

En midsomrig variant på en enkel smörgåstårta, eller klassikern SOS - smör, ost och sill om man så vill.

Cirka 8 bitar, 45 minuter

Västerbottenkräm:

1 1/2 dl hönsbuljong

3 dl crème fraiche

1 dl riven västerbottensost

Matjesröra:

5 ägg

1 rödlök, finhackad

2 matjessillfiléer, hackade

1/2 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

1 knippa dill, hackad

nymalen svartpeppar

Smörgåstårta:

2 paket rågkakor à 250 g

2 dl turkisk yoghurt

1 knippa rädisor, ansade

valfria groddar

sockerärter, skurna på längden

körvel eller finskuren gräslök

Börja med ostkrämen. Koka ihop hönsbuljong och crème fraiche. Tillsätt den rivna osten, rör ut tills osten är upplöst. Låt svalna.

Koka äggen krämiga, cirka 4-5 minuter beroende på storlek. Blanda dem med rödlök, matjessill, crème fraiche, majonnäs och dill. Peppra och smaksätt eventuellt med lite av sillspadet.

Varva ostkräm och matjesröra på varannan rågkaka tills du får två små tårtor. Bred turkisk yoghurt utanpå så gott det går. Garnera med rädisor, groddar, sockerärter samt körvel eller gräslök.

Tårtorna kan med fördel göras dagen innan och sedan dekoreras när det är dags att servera.

Tunnbrödstrutar med lax- och kaprisröra

Söta små knapriga strutar fylls med en läcker röra med lite salt sting.

Till 8 stycken, 20 minuter

2 tunnbröd

cirka 150 g rökt lax

2 msk kapris, hackad

1 msk finskuren gräslök

1 1/2 msk turkisk yoghurt

1 1/2 msk majonnäs

2 tsk riven pepparrot

1 tsk dijonsenap

1/2 citron, skalet

nymalen svartpeppar

salladsblad

Dela varje tunnbröd i fyra delar. Pensla en kant på varje med vatten och rulla ihop till små strutar. Fäst med tandpetare. Grädda i ugnen i 200 grader i fyra minuter. Ta försiktigt bort tandpetaren och låt svalna.

Strimla laxen, lägg några bitar åt sidan. Blanda resten med kapris, gräslök, yoghurt, majonnäs, pepparrot, dijonsenap och rivet citronskal. Smaka av med svartpeppar och eventuellt några droppar citronsaft.

Fodra strutarna med ett salladsblad. Klicka ned röran och garnera med den sparade laxen och eventuellt lite extra gräslök. Ställ dem i muggar eller glas vid serveringen.

Rabarberkaka med maräng och apelsin

Somrig kaka att bjuda på som alternativ till de gängse jordgubbarna.

För 8-10 bitar, 1 timme

5 dl rabarber, skuren i bitar

1/2 dl råsocker

100 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

5 ägg

2 dl mjölk

1 apelsin, rivet skal

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1+1 nypa salt

1 tsk nystött kardemumma

kokos

färska jordgubbar till garnering

Blanda rabarber och råsocker.

Vispa ihop smör och strösocker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt en äggula (spara vitorna) i taget under vispning. Tillsätt mjölken och riv ned apelsinskalet.

Blanda mjöl, bakpulver, en nypa salt och kardemumma och vispa ned i smeten.

Smörj en rostfri kakform och "bröa" med kokos. Häll i smeten och strö rabarbern över. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills kakan stannat. Låt svalna något.

Vispa under tiden äggvitorna i en absolut torr metallbunke med en minimal nypa salt till en hård maräng och bred sedan på marängen ovanpå kakan med en stekspade av metall.

Grädda i 200 grader tills marängen får fin färg. Låt svalna. Dekorera med färska jordgubbar och servera med vispad grädde eller en klick crème fraiche med rivet apelsinskal i.

Att dricka till

Hallands Fläder (7), 135 kronor.

Sleepy Bulldog Summer Pale Ale (88173), 20:90 kronor. (Endast beställningssortimentet.)

Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri (1909), 15:90 kronor.

Mer läsning

Annons