Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smörgåstårta – Den hippa gamlingen

/
  • En lite annorlunda variant i miniversion. Gör den helt vegetarisk eller nästan vegetarisk för icke köttätande gäster.
  • Smörgåstårta är perfekt restmat. Man kan egentligen fylla den med mer eller mindre vad som helst.
  • En klassisk svensk smörgåstårta går alltid hem. Nu har den blivit modern på nytt.

En kär gammal klassiker är tillbaka. Smörgåstårtan - det svenskaste som går att uppbringa. Nu i modern tappning.

Annons

Precis alla vet vad en smörgåstårta är. Och det är stört omöjligt att smälla ihop en om den inte får lite kärlek.

För den duger till så oändligt mycket mer än att serveras på kyrkkaffe och varuhusfik. Det är stressfri, strålande bjudmat som är lätt att laga och kan förberedas i god tid. Den blir till och med bättre om den glöms bort ett par dagar i kylen innan det är dags att servera härligheten. Då får smakerna chans att sätta sig och konsistensen hamnar precis på rätt sida om kladdig.

Smörgåstårta är dessutom en perfekt restfest. Du kan i stort sett stoppa i vad kylskåpet bjuder, men lite fett behövs för att få fram smakerna. Jag brukar blanda gräddfil och majonnäs i ungefär lika delar, vilket jag tycker blir lagom krämigt. Du kan också variera vilken typ av bröd du utgår ifrån, se dock till att det hinner suga åt sig så mycket smak som möjligt. En bra smörgåstårta är en soggig smörgåstårta.

Så här års står kalasen som spön i backen, då kan det vara läge att tänka lite retro och gå tillbaka till en våra mest traditionella bjudrätter. Ja, det är snudd på underbart att se att en sådan gammal goding få en smärre revival.

Numera finns det till och med en hipp Stockholmskrog som bara serverar smörgåstårta, Smörgåstårteriet. Ett tecken så gott som något på att den är tillbaka på allvar.

Oavsett om du vill vara trendig eller bara råkar gilla denna svenska klassiker är det här några saker som kan vara bra att tänka på:

- Kantskär brödet så suger det åt sig smaken bättre.

- Snåla inte med fettet.

- Välj smakstarka ingredienser.

- Stick in tandpetare ovanpå tårtan för att undvika att ytan kladdar av sig på plastfolien i kylen.

- För extra saftig tårta kan du svepa in den i smörpapper medan den står till sig i kylen.

- Om du låter tårtan vila under press blir den ännu saftigare.

- Garnera i sista stund.

- - - - -

Recept:

Mormor Nannas klassiska smörgåstårta

Den här smörgåstårtan brukade min mormor göra. Jag har modifierat den en smula, men principen är densamma.

Till 8 portioner, 45 minuter + 3-4 timmar i kyl (minst)

1 paket vitt rostbröd (alt. landgångsbröd)

1/2 purjolök, hackad

cirka 200 g leverpastej

nymalen svartpeppar

250 g skalade räkor

1 1/2 dl gräddfil

1 1/2 dl majonnäs

2 msk hackad dill + lite extra

1 citron

50 g röd rom

2 tsk riven pepparrot

2 hårdkokta ägg

100 g matjessill

1 dl hackade rädisor

200 g Philadelphiaost

cirka 2 dl krossade ostbågar

4-6 skivor rökt lax

1 knippa gräslök

Kantskär brödet och lägg upp det på en bricka eller stort fat som du ska använda till servering. Skär till så att brödet täcker nästan hela ytan.

Bred på blandningarna i följande ordning:

Lager 1: Blanda purjo med leverpastej och peppra ordentligt. Rör eventuellt ut med lite gräddfil för lösare konsistens (beror lite på vilken typ av pastej du använder).

Lager 2: Hacka räkorna grovt (spara lite till dekor). Blanda med gräddfil, 1/2 deciliter majonnäs, dill, rivet citronskal, rom (spara lite till dekor) och pepparrot.

Lager 3: Hacka ägg och sill och blanda. Tillsätt lite av sillspadet, 1 deciliter majonnäs och rädisor (spara lite till dekor).

Lager 4: Rör Philadelphiaosten mjuk och bred ut på det översta brödlagret.

Låt stå i kylen i minst ett par timmar.

Inför servering: Tryck på ostbågesmulor runt om så gott det går. Garnera med lax och fortsätt pynta efter eget huvud, till exempel med citronskivor, dill, gräslök, rädisor, räkor och/eller rom.

Minismörgåstårta med sting

Här har jag hittat på en liten miniversion om ni inte är så många.

Till 2 portioner, 20 minuter

8 polarkakor

cirka 2 dl kimchi

1 burk kräftstjärtar, à 170 g

1 burk champinjonkräm, à 200 g

1 1/2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 citron

nymalen svartpeppar

250 g hummus

200 g Philadelphiaost

Förslag på garnering:

färska fikon

oliver

groddar

kumquats

rostade solrosfrön

Låt kimchin och kräftstjärtar rinna av ordentligt. Skär i mindre bitar.

Gör i ordning fyllningarna så här:

Lager 1: Bred på hummus på första kakan.

Lager 2: Blanda champinjonkräm med cirka 1/2 deciliter crème fraiche. Peppra ordentligt. Bred på nästa kaka.

Lager 3: Fördela kimchin över nästa kaka. Se till att den inte är för blöt.

Lager 4: Blanda avrunna kräftstjärtar eller tångkaviar med crème fraiche och majonnäs. Riv i citronskal. Bred ut på nästa kaka.

Lager 5: Tryck till alltsammans försiktigt. Torka av kanterna. Bred på Philiadelphiaost överst. Garnera efter eget huvud, till exempel med fikon, oliver, groddar, kumquats och rostade solrosfrön.

Smörgåstårta på nytt sätt

Här har jag använt grovt bröd och lite annorlunda och mer moderna smaker.

Till 8 portioner, 45 minuter

skivat grovt bröd

3 rödlökar, skivade

3 kvistar timjanolivolja

2 msk balsamvinäger

100 g ädelost

2 dl turkisk yoghurt

1 stjälk selleri

1 burk krabba, à 170 g

1 dl strimlad gräslök

1 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

1 lime

1 tsk rosépeppar

50 g rökt renstek

1/2 äpple, tärnat

1/2 dl hackad bladpersilja

2 tsk pepparrotsalt

200 g Philadelphiaost

Förslag på garnering:

rucola

cocktailtomater

valnötter

Lägg upp brödskivorna tätt intill varandra och skär till önskad form på tårtan. Bred på fyllningarna så här:

Lager 1: Mjukstek rödlöken med timjankvistarna i olivolja. Tillsätt balsamvinäger och låt löken karamelliseras.

Lager 2: Mixa ädelost med en deciliter yoghurt. Hacka sellerin och blanda ned.

Lager 3: Blanda avrunnen krabba med gräslök, crème fraiche och majonnäs, rosépeppar och rivet limeskal och lite saft.

Lager 4: Strimla renstek och blanda med en deciliter yoghurt, äpple, persilja och pepparrotssalt. Smaka av med lite salt.

Lager 5: Rör Philadelphiaosten mjuk och bred ut på det översta brödlagret.

Låt stå i kylen över natten, gärna under press.

Dekorera med rucola, cocktailtomater och grovt smulade valnötter.

Att dricka till

Slottkällans Saison (1201), 24:80 kronor för 33 cl.

Alkoholfritt: Three Hearts Green Eko Lager (1950), 9:90 kronor för 33 cl.

Mer läsning

Annons