Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren i köket

/

Sätt färg på maten!
I väntan på vårens skira primörer frossar vi i färgsprakande rätter.
Att laga mat med färg är en njutning för alla sinnen.

Annons

Du har säkert hört det tusen och en gång: "Man äter minsann med ögat också", men det är faktiskt sant. När ögat registrerar något vackert tänds en lampa av förväntan i hjärnan. Vi ställer in oss på att maten ska smaka gott redan på förhand, och är sedan mer mottagliga när de väl hamnar i vår mun.

Så försök tänka i färger redan i butiken. Gör du en helt grön sallad – "fine", men det blir så mycket mer aptitligt om du plockar in andra färger också. En gul paprika, några rosa rädisor, en orange morot och så vidare…

Se grönsaksdisken som en färgpalett. Satsa på kontraster och klorofyll i en inspirerande kombination.

Färgglad mat är mat att bli glad av.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _

Recept:

Rostad betsymfoni med ädelost, tryffel och valnötter

Betor är rena färgbomberna. Allra vackrast blir det om man blandar olika sorter. Rostar man dem i ugnen blandas inte färgerna under tillagningen, plus att de smakar ännu mer.

Till 4 portioner, 80 minuter

cirka 1 kg blandade betor, röda, gula och polka

grovt salt

200 g ädelost

1 äpple, skuret i klyftor

1/2 dl valnötter, grovhackade

1/2 kruka oregano

1 färsk rödlök, finskuren

1 påse blandade salladsblad

nymalen svartpeppar

Till dressingen:

1 citron

2 tsk vit tryffelolja

olivolja

Tvätta betorna och picka dem med en gaffel. Lägg dem i grovt salt i en långpanna och täck med folie. Rosta i 200 grader i cirka 1 timme tills de mjuknar.

Låt svalna lite. Dra av skalet och skär i skivor.

Blanda rivet citronskal och -saft med tryffelolja till en dressing. Smaka av med lite olivolja.

Bryt osten över rödbetorna. Tillsätt äpple, nötter, repade oreganoblad, rödlök och salladsblad. Peppra ordentligt. Ringla över dressingen och rör om försiktigt.

Servera som förrätt, lätt lunch eller som tillbehör till fisk eller grillat.

Svartplättar med citrus- och avokadosalsa

Härliga färger i en grym vegetarisk rätt. Beroendeframkallande gott!

Till 4 portioner, 1 timme

Plättar:

1 1/2 dl svart/brunt ris

1 burk svarta bönor, à 400 g

1 dl pumpakärnor

1 liten rödlök, finhackad

100 g smulad fetaost

1 dl ströbröd

2 ägg

1 tsk chipotlechili, malen eller paste

1 tsk malen spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

crème fraiche

Salsa:

1 blodgrape

2 clementiner

1 apelsin

1 avokado, tärnad

1 rödlök, finskuren

1 kruka färsk koriander, grovhackad

1 röd chili, urkärnad och finskuren

1 lime

olivolja

Börja med plättarna: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa pumpakärnorna med stavmixer. Lägg bönor, pumpamix, ris, lök, fetaost, ströbröd, ägg och kryddor i en bunke. Blanda väl till en jämn smet med både hela och mosade bönor, använd händerna. Dela i åtta delar och forma till plättar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Gör salsan under tiden. Filea citrusfrukterna och skär klyftorna i lite mindre bitar. Blanda försiktigt i en skål med avokado, rödlök, koriander, och chili. Pressa över limesaft och ringla över lite olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Stek bönplättarna försiktigt på medelvärme i generöst med olivolja, cirka 5 minuter per sida. Vänd inte förrän du fått en bra stekyta. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera plättarna med salsan och en klick crème fraiche.

Färgstark tandoorikyckling

Ibland är det faktiskt tillåtet att hjälpa naturen på traven. Karamellfärg är bra fusk.

För 4-6 personer, 60 minuter + minst 6 timmar i kyl

1 hel färsk kyckling

1 tsk salt

1 citron

4 dl naturell yoghurt, gärna av grekisk typ

1/2 gul lök, grovhackad

4 vitlöksklyftor, rivna

5 cm färsk ingefära, riven

1/2-1 röd chili, finhackad

1 msk garam masala

cirka 3 tsk gul karamellfärg

cirka 1 1/2 tsk röd karamellfärg

Tillbehör:

citron

ris

spenatblad

Stycka kycklingen i mindre bitar. Skär djupa snitt i köttet och strö över salt och pressad citronsaft. Gnid in blandningen ordentligt. Låt stå i 20 minuter.

Blanda yoghurt, lök, vitlök, ingefära, chili och garam masala och mixa till en slät smet. Blanda karamellfärgerna tills du får en härligt knallig orange nyans. Rör om färgen i yoghurtmarinaden, lägg i kycklingdelarna. Blanda väl. Täck med plast och låt stå i kylen över natten eller i minst sex timmar.

Värm ugnen till 275 grader. Lyft upp kycklingbitarna ur marinaden och stek i ugnen i 20-25 minuter. Garnera med citronklyftor och servera med basmatiris och spenat.

Kokosglasspinnar med blåa bär

Bär är laddade med färg. Det här är en riktigt god och grann vuxenglass.

Till 10 glassar, cirka 5 timmar

250 g blåbär

250 g björnbär

3/4 dl strösocker

1/2 tsk stött kardemumma

1 burk kokosgrädde eller kokosmjölk, à 400 g (ej light)

kokos

Häll upp bär, socker och kardemumma i en rostfri kastrull. Småkoka på svag värme i 5 minuter eller tills bären börjar falla samman. Ta bort från plattan och rör i kokosmjölken.

Häll upp alltsammans i en tillbringare och häll sedan över vätskan i isglassformar. Frys i minst 5 timmar.

Doppa i kokos inför serveringen.

Att dricka till:

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner (2775), 99 kronor.

Alkoholfritt: Periquita Rosé Alcohol Free (1931), 49 kronor.

Mer läsning

Annons