Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustik meny i vintertid

/
  • Jordärtskockorna är som allra bäst just nu. Gör en härlig puré och servera med pilgrimsmusslor och baconströssel.
  • Baconlindade älgfärsbiffar med trattkantareller, tranbär och västerbottenmos - den perfekta vintermiddagen.
  • Chokladfondant är en typ av krämig bakelse som ska vara härligt kladdig i mitten. Till den passar körsbär marinerade i rom och lite vispgrädde.
  • Baconet runt biffen gör den extra saftig.

Gör det bästa av årstiden. Bjud på en maffig vintermeny i helgen.

Mys med rejäla smaker och en värmande måltid.

Annons

Ibland vill man bara gräva ner sig under täcket och aldrig komma ut. När vinden viner utanför fönstret och isskorpan aldrig tycks ge med sig på trottoaren. Det är då man börjar shoppa vårkläder som en tok och hallucinera om varma grillkvällar och solstänkta bad.


Varför inte unna sig en riktigt rejäl vintermeny i stället? Ta vara på säsongens bästa och njut av mustiga smaker och vällagad mat.

Syrlig skocka
Jag har komponerat en riktig höjdarmåltid med mycket av det mesta. Kanske inte direkt bantarens bästa, men väl en meny för livsnjutare i behov av lite pepp för att stå ut med kylan ett par månader till.

Det här är trots allt ingen middag att laga dagligdags.
För även om vi börjar få upp hoppet om våren dröjer det länge än innan de första vårprimörerna kan hamna på tallriken. Rotsakerna tål ett varv till, och jordärtskockorna är faktiskt som allra bäst just nu. Dessutom är det en rotfrukt som även skeptiker brukar gilla, särskilt om man piggar upp skockorna med en dos citron.

Viltfärs
Och kanske har du älgfärs i frysen, eller någon annan härlig viltfärs för den delen. Den mulliga viltsmaken känns helrätt kulna kvällar. Gärna i sällskap av ett lika mulligt rödvin och andra sköna vintersmaker som trattisar och tranbär. Lite västerbottenstint mandelpotatismos på det - och vintern blir plötsligt uthärdlig.


Hela härligheten avslutas med en vidunderligt krämig chokladbakelse som kröns av romberusade körsbär och en klick lättvispad grädde. Vinterns bästa.


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons