Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på hemgjord glögg i år

/

Glögg är flytande julstämning. Ännu mysigare blir det om man gör den själv. Trotsa monopolet och smaksätt efter eget huvud.

Annons

Förr fanns det bara en sorts glögg på Systemet. I år finns det 44 varianter. Inte undra på att man blir vilsen.

Tidningarna tävlar i glöggtester och det spetsas med alltifrån calvados till whisky. Glögg smakar numera choklad, clementin, hjortron, mint, blåbär och vanilj. Den glittrar, kommer i begränsade årgångstappningar eller i hyperdesignade flaskor. Årets grej är rosévinsglögg.
Det är nästan så man önskar sig tillbaka till 1972 och den där enda sorten som såldes för 12,25. Det var liksom enklare då. Närmare glöggens kärna; glödgat kryddat vin som värmer och stärker. Det räcker bra så. Bjäfs, tingeltangel och effektsökeri har vi nog av i juletider.
Tycker i alla fall jag.


En lösning på hela hysterin är att göra sin egen glögg. Då kan man välja alldeles själv vilken nivå man vill lägga glöggrejset på. Dessutom är det ett ypperligt sätt att åstadkomma en glögg som inte är så rackarns söt. På det planet är alternativen nämligen sorgligt lätträknade.


Orkar man nu inte blanda sin egen - inte för att det är en särskilt betungande arbetsbörda - men ändå har ambitionen att undvika de klistersötaste varianterna är en smart lösning att späda ut en köpt flaska starkvinsglögg med en flaska vanligt vin. Då blir balansen betydligt mer angenäm. Såvitt man inte är en stor fan av sötsliskigt.


Men konsumenterna klagar knappast. Snarare tvärtom. Förra året såldes 3,2 miljoner liter glögg. Var tredje svensk sätter med andra ord i sig en liter glögg per år.
Med andra ord finns det all anledning att bjuda in till glöggkalas. Vi älskar vår kära glögg. Så visst är det läge att imponera på gästerna genom att prova och smaka dig fram till din alldeles egen ultimata och personliga glögg. Tuffare än all världens glitterglögg.


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons